Opera Soft revela per fi la seva nova tecnologia d’acceleració de la navegació

Compartir

InternetOpera Turbo es dirigeix als usuaris de connexions en mobilitat, com ara els posseïdors de netbooks que empren targes 3G per connectar-se a la Xarxa, i permet descarregar més ràpidament les pàgines web gràcies a una tecnologia semblant a l’emprada en Opera Mini.

Guillem Alsina (guillem@imatica.org) – Després d’obrir-nos boca en el passat Mobile World Congress amb la tecnologia Turbo que permet la descàrrega de pàgines web a més velocitat, Opera Soft ha publicat la primera beta d’Opera 10 que la inclou, permetent-nos així al comú dels mortals poder experimentar aquesta millora que, fins ara, només es coïa en els laboratoris del productor de programari noruec.

Opera és un navegador eficient, contingut en l’ús de recursos, ràpid i disponible per a un gran nombre de plataformes (algunes tan exòtiques per a la majoria dels usuaris com Solaris o QNX), però curiosament no gaire usat per l’usuari final, que es decanta majoritàriament per l’Internet Explorer o el Firefox, les opcions actualment majoritàries, mentre guanyen terreny Safari i Chrome. On aquest navegador té el seu feu és en els telèfons mòbils i els dispositius encastats, com per exemple la videoconsola Wii que l’utilitza com a navegador web per defecte.

La principal novetat d’aquesta versió beta 10 d’Opera és, com venia dient, el mode Turbo, que permet accelerar la descàrrega de les pàgines web al mateix temps que es redueix l’ample de banda necessari per a dur-les des del servidor fins al nostre ordinador. Això és possible gràcies a l’ús d’un proxy; quan reclamem una pàgina web, aquesta no és descarregada directament a la nostra màquina, sinó que passa pels servidors proxy d’Opera, que la comprimeixen i ens la reenvien. El resultat: més rapidesa i menys ample de banda emprat en utilitzar menys bytes per a enviar la informació.

Aquesta funcionalitat està pensada per a aquelles persones que empren una connexió amb limitacions de velocitat o ample de banda. Tot i que en molts països ens estem acostumant a les ràpides ADSLs, tenim també els usuaris de connexions 3G o GPRS, ja que no a tot arreu hi ha cobertura de tercera generació. A més de la minva que això pot suposar en la velocitat de transmissió, ens trobem també amb què molts cops aquests paquets de connexió tenen limitacions pel que fa a la quantitat de dades que podem enviar i rebre, per exemple un giga mensual. Opera 10 ens ajuda a contenir el flux de bytes, pel què a la llarga ens permet esgotar encara més la connexió emprada.

Aquesta funcionalitat també ens serà útil en zones rurals a les quals no hi arriba l’ADSL ni cap altra connexió de banda ampla, o fins i tot en les zones en les quals la banda ampla arriba però amb moltes dificultats i, en última instància, a llocs en els quals ens connectem a través d’una WiFi pública o connexions que tenen un programari P2P que acapara bona part de l’ample de banda*.

L’únic inconvenient que se li pot posar a aquesta tecnologia és de privacitat, ja que les dades que enviem a la Xarxa i rebem d’ella, passaran per les mans d’una tercera part que és Opera. D’altra banda, aquest navegador és el primer del mercat en emprar aquest tipus de tecnologia en el desktop, que no deixa de ser la mateixa que ja venia emprant Opera Mini per a telèfons mòbils.

El motor de renderització Presto 2.2 és la segona novetat destacable de l’Opera 10 beta juntament amb el nou skin, realitzat per Jon Hicks (el mateix dissenyador que va crear el skin que porta actualment Firefox).

L'aspecte de l'Opera 10 beta 

Aquesta primera beta d’Opera 10 ja es pot descarregar per a les plataformes Windows, Mac OS X, Linux (i386, x86_64 i PowerPC), i FreeBSD (i386 i AMD64). Per a Solaris Intel i SPARC tenim la versió 9.64, i s’espera que amb la popularitat d’OpenSolaris no triguem en veure aquesta beta 1 d’Opera 10 disponible per a aquesta plataforma.

* Tot i que aquest aspecte sigui configurable per part de l’usuari, no a tothom li interessa o sap fer-ho

Copyleft 2009 www.imatica.org
Aquesta obra es troba subjecta a la següent llicència:
La difusió, reproducció i traducció d’aquest text es permet lliurement en qualsevol mitjà o suport amb les úniques obligacions de mantenir la present llicència i incloure un enllaç o referència a la pàgina en què es troba l’original dins del servidor www.imatica.org . En mitjans audiovisuals es requereix la cita al mitjà www.imatica.org

YCOM
Últimes entrades de YCOM (Veure'ls tots)