Opera també aposta pels televisors

Compartir

La companyia noruega, especialitzada en les solucions de browser per a tota mena de dispositius, va presentar en el CES de Las Vegas el seu programari per a televisors, que òbviament es basa en el navegador web.

El nostre lloc web carregat en el navegador Opera en un televisor

El nostre lloc web carregat en el navegador Opera en un televisor

El joc en el camp dels televisors intel·ligents o connectats (smart TV) està totalment obert, i admet encara nous jugadors pel que fa al programari. Apple presenta la seva pròpia aposta, d’esquena a la resta del mercat i intentant superar-lo (com és costum en la companyia de la poma mossegada), mentre que Google promou una plataforma adaptada als terminals de qualsevol fabricant que empra els seus serveis. Yahoo! és un altre jugador, menys conegut entre els usuaris, igual que Opera, que va aprofitar aquest darrer CES per a presentar la seva plataforma de programari per a televisors connectats, evidentment centrada en l’experiència del navegador.

El mateix browser Opera té un futur en la resta de plataformes informàtiques televisives com la de Google o altres com a alternativa al navegador web que aquestes ja porten inclòs, o com a navegador secundari, segons van afirmar portaveus de la mateixa Opera en l’entrevista que vaig mantenir amb ells a Las Vegas.

L’orientació bàsica del programari d’Opera per a televisors és el consum de continguts entès en la seva màxima expressió, i encara que es prima l’àudio i el vídeo, les apps que permeten tasques com la consulta de xarxes socials o jocs també seran una part important de la plataforma. Aquestes apps es poden aconseguir a la botiga online de la mateixa Opera, que per ara no disposa de gaire més que uns 50 programes, però que s’espera vagi creixent amb el temps.

Aquestes apps estan escrites en HTML5 i, de fet, no s’instal·laran en el sistema, si no que es crearà un enllaç a elles que realment residiran en el núvol (cloud). La companyia considera que, d’aquesta manera, serà més còmode per a l’usuari, ja que no serà necessari que aquest instal·li actualitzacions, ni tan sols que n’estigui pendent; en actualitzar l’original resident en els servidors de la companyia noruega, els usuaris ja accediran a aquesta nova versió.

Una altra cara d’aquesta política és que si es detecta alguna aplicació maliciosa, aquesta podrà ser eliminada de manera centralitzada de tots els televisors, encara que Opera també s’exposa a crítiques perquè això permetria teòricament censura de les aplicacions que li fossin incòmodes a la companyia.

L’experiència d’usuari amb el browser s’ha buscat que sigui el més semblant possible a les altres plataformes en què Opera compta amb presència (totes, de fet…), incloent elements com whats new (què hi ha de nou, últimes notícies i continguts), speed dial (marcadors ràpids per accedir en un sol pas i molt fàcilment a les nostres pàgines preferides), bookmarks (enllaços a pàgines i llocs preferits), pestanyes per carregar simultàniament diverses pàgines, i descàrregues. Aquest darrer punt, que sembla trivial, és realment important en l’entorn dels televisors doncs, per exemple, Google TV no suporta descàrregues de fitxers, almenys segons de quins tipus.

Speed dial en els televisors amb programari Opera

Speed dial en els televisors amb programari Opera

El navegador també disposa d’una funció de zoom, de manera que podem acostar-nos tant com vulguem (fins que la pixelació ens ho permeti) als elements que composen la pàgina que estem veient.

Per al funcionament dels televisors i poder manejar el sistema operatiu, Opera ha concebut que no sigui necessari disposar d’un teclat o un ratolí; des del mateix comandament a distància del televisor, podem accedir a totes les funcionalitats de la plataforma, com l’abans esmentat zoom o accedir als nostres preferits. Tot i això, el que vaig veure és que això pot ser un pel tediós, i gairebé s’agrairia que finalment donin l’opció de triar entre el comandament i un teclat convencional als usuaris.

Pel que fa als acords tancats amb fabricants, els representants d’Opera no van poder afirmar ni desmentir res de forma oficial, malgrat que a l’entrevista es van esmentar els noms de Philips, Sony o Toshiba, i els dos televisors que tenien a la sala de demostracions eren Samsung (encara que, a última hora, això no implica absolutament res). El que sí em van dir és que els primers aparells amb la seva plataforma sortiran a la venda en algun moment d’aquest primer trimestre de l’any.

L’entrevista va finalitzar amb una demostració de vídeo sobre WebGL que permetrà l’execució de jocs de gran qualitat gràfica en els televisors equipats amb el programari d’Opera.

 

Copyleft 2012 www.imatica.org
Aquesta obra es troba subjecta a la següent llicència:
La difusió, reproducció i traducció d’aquest text es permet lliurement en qualsevol mitjà o suport amb les úniques obligacions de mantenir la present llicència i incloure un enllaç o referència a la pàgina en què es troba l’original dins del servidor www.imatica.org . En mitjans audiovisuals es requereix la cita al mitjà www.imatica.org

Guillem Alsina
Etiquetes: