Primera intervenció quirúrgica remota gràcies al 5G

oeracio-telestration
Compartir

L‘Hospital Clínic de Barcelona ha dut a terme aquest dimecres, en el marc del Mobile World Congress, la primera operació teleassistida del món a través de xarxes 5G. Un tipus de xarxa, que s’ha convertit en tendència al llarg de la fira tecnològica, que permet retransmetre operacions en temps real gràcies a la seva baixa latència i gran ample de banda.

Aquesta prova pilot ha servit per a posar en valor les dues principals virtuts de la connectivitat 5G: baixa latència per a poder seguir l’operació amb un retard de tot just un mil·lisegon. I gran amplada de banda per a disposar d’una imatge en els monitors a molt alta resolució, imprescindible per a seguir la intervenció amb tot luxe de detall.

L’Hospital Clínic, pioner en 5G

Així ho ha demostrat el cap del Servei de Cirurgia Gastrointestinal a l’Hospital Clínic, Antonio María de Lacy, qui ha guiat a distància i en temps real a l’equip de cirurgians que es trobava a l’hospital. Tot això a través de la tècnica ‘Telestration’ i la xarxa 5G facilitada per Vodafone, mitjançant la qual el doctor ha pogut ser un més de l’operació que s’estava realitzant a més de cinc quilòmetres de distància.

“Aquesta tecnologia permet disposar de la supervisió d’un expert en temps real. És com si poguessis tenir al mateix Steve Jobs per a ajudar-te a manejar un Mac”.

L’Hospital Clínic serà el primer hospital 5G d’Espanya on es desenvoluparà aquest projecte pilot: compte ja amb un bloc quirúrgic d’alta tecnologia i el quiròfan smart Optimus, un dels més desenvolupats del món.

“És molt emocionant, aquesta tecnologia obrirà tot un nou capítol per a la salut en el futur. Estem molt orgullosos de ser el primer hospital a Espanya amb aquest tipus de tecnologia”, ha assenyalat el director de l’Hospital Clinic, Josep María Campistol.

quirofan-smart-optimus

Quiròfan intel·ligent Optimus, connectat al MWC gràcies a la tecnologia 5G

Operació teleassistida a a través del 5G

No obstant això, la idea és que aquest tipus de xarxes puguin connectar a cirurgians de tot el món per a dur a terme una mateixa operació. Per aquesta mateixa raó, la baixa latència de les xarxes 5G es converteix en un aspecte fonamental per al futur d’aquest tipus d’intervencions. En aquest primer cas, l’equip mèdic ha realitzat una laparoscòpia per a tractar un càncer de còlon.

L’equip mèdic s’ha comunicat amb De Lacy per mitjà d’auriculars i micròfon. A més, el cirurgià cap ha pogut interactuar gràcies a una tauleta en la qual també veia la retransmissió de l’operació des de l’interior del pacient.

Per a acompanyar les seves explicacions i suggeriments, i fer-les més comprensibles, De Lacy podia traçar amb els seus dits a la pantalla d’aquesta tauleta, línies; fletxes o cercles que se superposaven en les imatges del monitor principal instal·lat a l’interior del quiròfan, on l’equip veia la imatge de la càmera de laparoscòpia. Quelcom com  una wacom en temps real.

Una tècnica quirúrgica que permet observar l’interior de l’abdomen tant per a establir un diagnòstic com per a realitzar una operació. En aquesta ocasió, l’equip liderat per Raquel Bravo ha hagut de localitzar la part de l’intestí gros del pacient per a, posteriorment, extirpar-la. Tot això sota la tutela del doctor De Lacy, qui es comunicava amb l’equip tant per àudio com per una pantalla situada al quiròfan.

El futur de la telemedicina

D’aquesta manera, cada vegada que l’especialista volia endinsar-se en el quiròfan, tan sols havia de parlar a través del seu micròfon o dibuixar sobre la tauleta que portava perquè els seus consells arribessin a la sala d’operacions en temps real. Una tècnica nova, també coneguda com a cirurgià remot que ens mostra el poder de les xarxes 5G i la seva importància en la tecnologia del futur.

Però la idea va més enllà. Durant la presentació de ‘Telestration’, el doctor De Lacy ha reconegut que aquesta tècnica també pot ser utilitzada per a impartir formacions a distància.

Amb l’ajuda d’aquest tipus de xarxes, l’equip mèdic podria col·laborar amb diferents institucions per a formar-les en nous camps, democratitzant així el coneixement i ajudant el desenvolupament de la medicina general.

“No és telemedicina”, explica De Lacy, qui prefereix usar el terme “telementoring“, ja que l’objectiu és que un equip estigui operant mentre un expert assessora en remot.

La flamant connectivitat intel·ligent 5G complirà la proesa de connectar quiròfans de tot el món.

Gemma
Etiquetes: