Siri: l’èxit d’una aplicació… que ja existia

Compartir
iPhone 4S amb Siri

iPhone 4S amb Siri

Els sistemes de reconeixement de veu són antics però, com en moltes altres coses, Apple ha sabut dotar al seu d’una funcionalitat i un màrqueting que han fet que la gent pensés que era el primer en la seva espècie.

Novament, la genialitat dels nois de màrqueting de la companyia de Cupertino ha fet que una cosa que ja existia abans (i, encara que no ho sembli, des de fa uns quants anys) aparegui davant dels usuaris com a quelcom completament nou.

Perquè, sistemes de reconeixement de veu, n’hi ha al mercat des de fa molt (preguntin-li si no a Nuance, empresa propietària de Dragon Naturally Speaking), però molts usuaris els han descobert o els descobriran ara amb Siri en el seu iPhone 4.

I és que a Apple tenen aquesta virtut d’agafar una cosa que els consumidors fins ara no han usat, donar-li aquest “toc màgic” procedent de Cupertino, i convertir-lo en un producte amigable, senzill i fins i tot que tothom vol usar.

Com he dit abans, el reconeixement de veu ja té una trajectòria al seu darrere, i encara que és molt còmode d’utilitzar, personalment he escoltat algunes crítiques desfavorables com que cal “entrenar” molt al programa per a treure-li un rendiment decent, que és gairebé imprescindible utilitzar-lo en llocs amb poc o nul soroll de fons, i que normalment són sistemes poc permeables a accents locals, petits defectes en la parla, i entonacions poc ortodoxes. En resum, que cal fer un esforç raonablement gran abans de que comencin a ser eines productives de veritat.

En canvi, les crítiques que he llegit o escoltat de Siri apunten en una direcció més o menys contrària: fàcil d’usar, permeable fins a un cert punt al què altres sistemes no ho són, requereix poc entrenament, i els resultats són prou bons.

Si fins ara les tecnologies de reconeixement de veu no han calat entre el gran públic, Siri pot ser el revulsiu popularizador que les porti a les masses. Si Nuance sobretot, però també algunes altres marques han fet coses interessants fins ara (Dragon Naturally Speaking té un interessant mode que no requereix entrenament per a què et reconegui prou correctament la parla), tota aquesta feina quedarà ofuscada per l’èxit massiu d’Apple.

Com he dit abans, una altra tecnologia que no és nova i que la companyia cofundada pel recentment desaparegut Steve Jobs convertirà en un èxit de masses.

Copyleft 2011 www.imatica.org
Aquesta obra es troba subjecta a la següent llicència:
La difusió, reproducció i traducció d’aquest text es permet lliurement en qualsevol mitjà o suport amb les úniques obligacions de mantenir la present llicència i incloure un enllaç o referència a la pàgina en què es troba l’original dins del servidor www.imatica.org . En mitjans audiovisuals es requereix la cita al mitjà www.imatica.org

Guillem Alsina
Etiquetes: