Oracle aposta per una suite ofimàtica cloud

Compartir

CloudUn document de presentació ha servit per a què la notícia (encara no confirmada oficialment per la companyia) sigui donada pels mitjans de comunicació. La suite serà multiplataforma, executant-se íntegrament en el navegador web d’un sistema informàtic d’escriptori o d’un smartphone, i integrant-se amb OpenOffice.

Guillem Alsina (guillem@imatica.org) – Oracle es llança a l’arena de les solucions ofimàtiques en el núvol (cloud), competint amb Google Docs i, en certa mesura, amb la solució de Microsoft, Office 365 (que recordem consisteix més en un espai d’emmagatzemament de documents, amb les aplicacions per a tractar-los instal·lades en local), malgrat que amb una solució més completa que aquesta darrera i amb l’avantatge sobre la primera d’integrar-se amb el popular paquet ofimàtic OpenOffice.

De moment, la suite no té nom comercial (tret que finalment s’adopti el d’Oracle Cloud Office que sembla provisional durant la fase de desenvolupament), ja que la seva existència no s’ha conegut de manera “oficial” a través d’Oracle*, si no per un document filtrat, col·locat online probablement per algun alt executiu per a compartir-lo, i del que diverses publicacions online se’n fan ressò.

Les especificacions del paquet indiquen que es podrà utilitzar íntegrament online per a la creació i modificació de documents de text (processador de textos), fulls de càlcul i presentacions, funcionant íntegrament dins del navegador i sense necessitat d’un altre programari instal·lat en local. Serà compatible amb browsers en sistemes de sobretaula (Windows, GNU/Linux, Mac OS X, Solaris,…) i també per a dispositius mòbils com l’iPhone. Els formats de fitxer emprats seran els estàndards de l’Open Document Format, utilitzats en OpenOffice, LibreOffice, KOffice i dels que fins i tot Microsoft disposa de filtres per al seu Office.

Comptarà amb dues modalitats: Oracle Cloud Office Professional Edition com a servei en hosting per a empreses i particulars, i Oracle Cloud Office for Service Providers, orientat a ser desplegat en els servidors de grans empreses de telecomunicacions i altres proveïdors de serveis (Google proposa quelcom semblant amb la seva suite online). També s’hi integraran eines de col·laboració online per a equips de treball, com ara una agenda compartida o la possibilitat de realitzar presentacions remotes conjuntament.

De moment se’n desconeixen més detalls com, per exemple, si serà de pagament o gratuïta, tot i que és molt possible que compti amb una modalitat bàsica gratuïta i una altra de pagament més completa amb totes les eines de groupware abans esmentades.

* de fet, si es realitza una cerca en el lloc web d’aquesta multinacional, no s’obté cap resultat.

Copyleft 2010 www.imatica.org
Aquesta obra es troba subjecta a la següent llicència:
La difusió, reproducció i traducció d’aquest text es permet lliurement en qualsevol mitjà o suport amb les úniques obligacions de mantenir la present llicència i incloure un enllaç o referència a la pàgina en què es troba l’original dins del servidor www.imatica.org . En mitjans audiovisuals es requereix la cita al mitjà www.imatica.org

Guillem Alsina