Oracle ataca a la jugular de Google

Compartir

GoogleLa companyia, posseïdora dels actius de Sun Microsystems, va denunciar recentment la multinacional del cercador per basar la seva màquina virtual Dalvik per a execució de programes en Android, en Java però sense coneixement d’Oracle (Sun en aquells moments) ni el llicenciament adequat.

Guillem Alsina (guillem@imatica.org) – Oracle sembla haver esperat el moment just per actuar, en plena expansió de la plataforma apadrinada per Google, el creixement futur de la qual sembla, a aquestes alçades, no tenir límits visibles. Tot i això, el tema és molt més complicat del que sembla per les seves implicacions per a altres empreses; a més de voler treure-li uns quants diners a Google, l’atac legal sembla destinat a enviar un missatge de fermesa a altres companyies.

Dalvik és la màquina virtual d’Android que permet l’execució d’aplicacions. Gràcies a aquest nivell de virtualització, s’aconsegueix que el sistema operatiu per a dispositius mòbils basat en GNU/Linux tingui, en primer lloc, un nivell de seguretat més, intrínsec a la mateixa tecnologia de virtualització i, en segon lloc, un sistema per garantir la compatibilitat d’aplicacions entre terminals, ja que aquestes no treballen directament contra el sistema operatiu (que pot ser adaptable a cada terminal en concret), si no contra la màquina virtual.

Aquesta peça, indispensable en Android, podria estar basada en Java, segons afirma Oracle en la demanda que ha interposat contra Google. La companyia del cercador, que afirma que Dalvik és una implementació de màquina virtual que va partir des de zero (és a dir, sense estar basada en cap programari preexistent), no hauria llicenciat correctament la tecnologia Java per a construir un derivat d’aquesta, segons continua Oracle en el seu raonament.

La posseïdora del que fins fa poc eren tecnologies de Sun Microsystems va molt més enllà i sol·licita que es destrueixin totes i cadascuna de les còpies existents d’Android per vulnerar la llei, quelcom impossible d’aplicar però que sense cap mena de dubte és una mesura per exercir pressió a la companyia del cercador.

Rere les cortines, la causa legal pot ser un avís per a tallar les aspiracions d’altres fabricants o desenvolupadors independents d’aprofitar la tecnologia Java per a construir-ne derivats.

Aquesta sembla una altra maniobra d’aquelles dedicades a desestabilitzar un rival més que no pas a aconseguir una victòria real, emparant-se en el sempre tortuós món de les patents, un tema molt discutit en el sector de la informàtica.

Copyleft 2010 www.imatica.org
Aquesta obra es troba subjecta a la següent llicència:
La difusió, reproducció i traducció d’aquest text es permet lliurement en qualsevol mitjà o suport amb les úniques obligacions de mantenir la present llicència i incloure un enllaç o referència a la pàgina en què es troba l’original dins del servidor www.imatica.org . En mitjans audiovisuals es requereix la cita al mitjà www.imatica.org

Guillem Alsina