Oracle dirà aviat adéu a Solaris

Compartir

SolarisDesbandada dels antics executius que a Sun Microsystems s’encarregaven de la plataforma Unix mentre que el bureau directiu d’OpenSolaris llança un ultimàtum a Oracle que finalitza el dia 23. Tot podria ser una estratagema d’Oracle per tal de dividir la comunitat d’OpenSolaris per deixar sense força el projecte i acabar-lo liquidant.

Redacció – Segons informa el rotatiu britànic especialitzat en noves tecnologies The Register, Oracle està a punt de perdre el control (si és que alguna vegada l’havia tingut d’ençà de l’adquisició de Sun) de la plataforma Solaris: la dimissió de Greg Lavender, cap de desenvolupament d’aquest sistema operatiu, s’afegeix a les baixes d’alguns antics directius de Sun Microsystems que, per motius de contracte, no han pogut revelar la seva motivació per a deixar la nova companyia, però als quals els uneix quelcom en comú: tots ells estaven dedicats a projectes de programari.

D’ençà de l’adquisició de Sun per part d’Oracle, l’empresa compradora ha alçat el que molts han qualificat com a “mur informatiu” davant de Solaris i OpenSolaris, un mur que -almenys de moment- sembla no haver afectat tant altres projectes vinculats amb Sun. Darrere d’aquest mur, Oracle s’ha atrinxerat sense dir res no només a la premsa i a l’opinió pública, sinó que tampoc està parlant amb la direcció d’OpenSolaris, la versió desenvolupada per una comunitat de programadors independents d’aquesta plataforma Unix.

Aquesta actitud ha portat a l’esmentada direcció a llançar un ultimàtum a la multinacional: o es manifesta d’alguna manera abans d’aquest vinent divendres dia 23, o el bureau s’autodissoldrà, deixant la responsabilitat de portar la comunitat totalment en mans d’Oracle. Donada la situació que viu OpenSolaris, serà el mateix que passar una “patata calenta” que crema a les mans.

De difícil comprensió

Després de gastar-se uns 7.400 milions de dòlars en l’operació de compra de Sun, Oracle sembla estar malbaratant els seus diners deixant escapar el capital intel·lectual adquirit juntament amb l’empresa comprada i provocant la ires de la comunitat independent que recolzava els projectes de programari de Sun.

Només la tornada a un Solaris totalment propietari podria explicar l’escàs interès d’Oracle en donar noves ales a la comunitat d’OpenSolaris, pel que per a la multinacional nord-americana podria ser de major interès “matar” el projecte que deixar-lo viu. Però l’anunci d’abandonament pur i dur simplement duria els responsables d’OpenSolaris (el bureau directiu) a continuar el projecte per una altra banda, mentre que si Oracle tensa prou la corda per guanyar-se la simpatia d’uns i l’antipatia dels altres, és probable que la comunitat es trenqui en dues encara que sigui de manera asimètrica (amb més membres en un bàndol que en l’altre): d’una banda els que encara puguin confiar en un anunci d’última hora del fabricant de bases de dades conforme a què recolza OpenSolaris, i per l’altra banda els qui ja fa temps que no confien en ella.

Un OpenSolaris allunyat d’Oracle però debilitat per tenir menys membres i interessats en el projecte no faria ombra a Solaris i és probable que acabi morint, mentre que un OpenSolaris “oficial” inoperant acabaria per desaparèixer, deixant així com a únic jugador viable al Solaris oficial.

D’aquesta manera, Oracle liquidaria un projecte obert que sembla incomodar-la, encara que perdria el suport popular del que gaudia Sun Microsystems. Malgrat tot, no creiem que això li sembli un inconvenient per a posicionar la seva plataforma en el sector empresarial, que és -molt ens temem- on estarà confinada a partir d’ara.

Copyleft 2010 www.imatica.org
Aquesta obra es troba subjecta a la següent llicència:
La difusió, reproducció i traducció d’aquest text es permet lliurement en qualsevol mitjà o suport amb les úniques obligacions de mantenir la present llicència i incloure un enllaç o referència a la pàgina en què es troba l’original dins del servidor www.imatica.org . En mitjans audiovisuals es requereix la cita al mitjà www.imatica.org

YCOM
Últimes entrades de YCOM (Veure'ls tots)