Oracle llança nova versió de Solaris Express gratuïta

Compartir

SolarisSempre que sigui per a usos no comercials, es manté l’esperit de gratuïtat d’aquesta versió de Solaris, que precedeix a la propera aparició del seu “germà gran”.

Guillem Alsina (guillem@imatica.org) – Mal moment ha triat la multinacional de les bases de dades per a presentar la nova revisió del seu UNIX, en una setmana en què tant Facebook com Apple han triat per a fer importants anuncis que, naturalment, han desviat l’atenció de la premsa, tant l’especialitzada com la generalista.

Per sort per als amants dels sistemes operatius en general i de Solaris en particular, aquesta versió pren el relleu d’OpenSolaris com a un sistema gratuït per al públic generalista o usuari final (la seva llicència impedeix el seu ús comercial), malgrat que a la comunitat en pes li queda el recel del comportament que Oracle ha tingut amb la versió lliure d’aquesta plataforma, i que va desembocar en el fork d’Illumos i OpenIndiana. Però, per a qui no tingui inconvenients en aquests temes de llicenciament i només vulgui remenar en la part tècnica, gràcies a aquesta distribució ho té possible.

Disponible per a les arquitectures x86 i SPARC, Solaris 11 Express 2010.11 s’erigeix en el banc de proves per a una propera versió comercial ampliada que equiparà als servidors de la companyia. Entre les principals novetats que hi podem trobar, destaquem:

  • Reduïts temps d’espera (en l’arrancada del sistema i en diverses operacions rutinàries) així com millorat el temps de funcionament gràcies a l’eliminació de ressetejos després de l’aplicació de pegats de seguretat i actualitzacions, que també són al seu torn racionalitzades.

  • Es milloren les capacitats de virtualització, introduint per exemple la funcionalitat de virtualització de xarxes.

  • Millorat el rendiment i la velocitat de les aplicacions Java.

Una altra novetat d’aquesta edició de Solaris Express consisteix en la disponibilitat d’una versió per arrancar i instal·lar des de claus USB, quelcom que des de fa temps ja gaudeixen els sistemes GNU/Linux però de la que fins ara Solaris i OpenSolaris mancaven.

Copyleft 2010 www.imatica.org
Aquesta obra es troba subjecta a la següent llicència:
La difusió, reproducció i traducció d’aquest text es permet lliurement en qualsevol mitjà o suport amb les úniques obligacions de mantenir la present llicència i incloure un enllaç o referència a la pàgina en què es troba l’original dins del servidor www.imatica.org . En mitjans audiovisuals es requereix la cita al mitjà www.imatica.org

Guillem Alsina