Oracle podria bifurcar la JVM en dues: una gratuïta i una altra de pagament

Compartir

JavaAmbdues estarien basades en el projecte OpenJDK, malgrat que es desconeixen les diferències que hi haurà entre l’una i l’altra.

Redacció – En el marc de la conferència Qcon, celebrada aquests dies a San Francisco (Califòrnia, Estats Units), el vicepresident de desenvolupament d’Oracle, Adam Messinger, va afirmar que la companyia que representa té la intenció de llançar futurament al mercat dues versions de la màquina virtual Java, una de gratuïta i una altra de pagament.

Aquesta nova màquina virtual seria producte de la fusió de les màquines virtuals JRockit i Hotspot, ambdues unificades sota el projecte OpenJDK, segons informa el rotatiu The Register.

Messinger no va indicar les diferències que hi haurà entre les dues versions de la màquina virtual, i si hi haurà alguna funcionalitat que la versió de pagament inclogui i no ho faci la versió gratuïta. A The Register especulen amb una major integració de la versió de pagament en el middleware d’Oracle.

De fet, les necessitats de l’usuari final difereixen en gran mesura de les de les corporacions, pel que no és en absolut descartable que la principal diferència consisteixi en tal integració o en certes funcionalitats molt orientades a la col·laboració amb altres elements de programari.

Òbviament, hi ha la por que la diversificació de màquines virtuals desnaturalitzi l’estàndard Java mitjançant la introducció de funcionalitats en la versió de pagament que no existeixin en la versió gratuïta, amb les seves corresponents API’s, la qual cosa faria d’una aplicació que les emprés per a ser executada en la versió de pagament, incompatible amb la versió gratuïta. Malgrat tot, d’arribar a tal extrem, Oracle estaria torpedinant la base mateixa del seu èxit.

La comunitat de Java podria donar fàcilment l’esquena a la multinacional del programari i, fins i tot, arribar a realitzar un fork del llenguatge, quelcom difícil però no impossible. Amb una menor base de desenvolupadors, Java perdria influència i, amb ella, Oracle perdria atractiu i presència en el mercat.

Copyleft 2010 www.imatica.org
Aquesta obra es troba subjecta a la següent llicència:
La difusió, reproducció i traducció d’aquest text es permet lliurement en qualsevol mitjà o suport amb les úniques obligacions de mantenir la present llicència i incloure un enllaç o referència a la pàgina en què es troba l’original dins del servidor www.imatica.org . En mitjans audiovisuals es requereix la cita al mitjà www.imatica.org

Guillem Alsina