Oracle rescata el Java ME

Compartir

JavaLa multinacional de les bases de dades, posseïdora de la propietat intel·lectual i els productes de Sun, va anunciar a l’OpenWorld JavaOne una renovació a fons de la versió mòbil de la plataforma Java, actualment “morta” per als smartphones moderns. Tindrem un altre nou competidor juntament amb Android, Symbian, iOS i la resta de plataformes?

Guillem Alsina (guillem@imatica.org) – Hi va haver un temps en el que els fabricants de telèfons mòbils lluïen amb orgull el segell “compatible amb Java” en les seves creacions, la qual cosa donava a entendre als potencials compradors que amb aquell terminal tindrien accés a una infinitat d’aplicacions, doncs tothom programava en Java. Després va entrar en escena Apple amb l’iPhone i va fer la seva aparició un nou concepte: les Apps.

Java ME* va deixar llavors d’interessar, i els programadors d’aplicacions per a dispositius mòbils es van passar a les eines de desenvolupament ràpid proporcionades per cada plataforma diferent i a les Apps natives, llegant-nos el panorama que tenim actualment davant nostre i que ha propiciat la lluita entre sistemes operatius de la qual els virtuals guanyadors són Android, iOS i BlackBerry OS, el virtual perdedor Symbian, i l’anunciada primera baixa mortal, Windows Phone.

Però Oracle no sembla decidida a llançar la tovalla tan fàcilment, i en la passada OpenWorld 2010 (fira per als clients de la companyia i la premsa i analistes, en la qual s’hi detallen les estratègies de futur i els productes de la multinacional) es va anunciar una completa renovació de Java ME per a dotar-lo de les eines necessàries per a convertir-lo en una plataforma atractiva als programadors actuals.

El gran avantatge de Java ME és que, si s’executa en una gran varietat de terminals amb diferents sistemes operatius, una aplicació escrita un sol cop pot funcionar en la gran majoria d’ells si no en tots, i si necessités algun canvi, aquests serien mínims.

Entre les novetats que s’afegiran a Java ME tenim un motor de renderització per a pàgines web basat en WebKit, a més d’un motor d’execució de JavaScript, i compatibilitat amb els principals estàndards d’Internet com CSS. Amb això, Java ME busca convertir-se en un entorn adequat per a l’execució dels moderns serveis i aplicacions online.

El nou Java ME també podrà usar les funcions pròpies d’un telèfon, com interactuar amb el sistema de trucades o la llibreta d’adreces. A més, i tant per a la plataforma mòbil com per al Java d’escriptori, Oracle ha afirmat que es millorarà el seu rendiment gràfic tant en 2D com en 3D, aprofitant per exemple l’acceleració per maquinari.

Aquesta nova versió s’optimitzarà per als processadors ARM7 i ARM9, segons informen en el rotatiu online The Register.

Un sistema operatiu Java?

Tot i que encara pot presentar atractiu per als desenvolupadors, és difícil que una plataforma únicament compatible amb Java i tot just amb aquest, estigui a l’alçada de les plataformes que actualment dominen el mercat, com Android, Symbian o BlackBerry. I, de publicar un sistema operatiu, Oracle perdria el suport que pugui aconseguir de fabricants i desenvolupadors independents en altres plataformes (malgrat que aconseguir això també ho té difícil).

Tot i això, una plataforma Java podria tenir èxit entre terminals de gamma baixa, en els quals competiria amb Symbian repetint un cert enfrontament que es va donar ja fa anys, i amb el sistema Brew de Qualcomm. Resta per veure si és pel que Oracle apostarà o no.

* Mobile Edition, la versió especial per a dispositius mòbils del conegut entorn d’execució d’aplicacions. També requeria una programació i compilació específiques.

Copyleft 2010 www.imatica.org
Aquesta obra es troba subjecta a la següent llicència:
La difusió, reproducció i traducció d’aquest text es permet lliurement en qualsevol mitjà o suport amb les úniques obligacions de mantenir la present llicència i incloure un enllaç o referència a la pàgina en què es troba l’original dins del servidor www.imatica.org . En mitjans audiovisuals es requereix la cita al mitjà www.imatica.org

YCOM
Últimes entrades de YCOM (Veure'ls tots)