Orange i Vodafone, acord per desplegar fibra a Espanya

Compartir

Ambdues operadores compartiran infraestructures per tal d’arribar a una massa crítica de llars, accelerant l’adopció de la fibra a l’Estat Espanyol.

Els màxims dirigents de Vodafone i Orange a Espanya

Els màxims dirigents de Vodafone i Orange a Espanya

NOTA DE PREMSA OFICIAL DE VODAFONE i ORANGE

Madrid, 13 de març de 2013.- Els Consellers Delegats d’Orange Espanya, Jean Marc Vignolles, i de Vodafone Espanya, António Coimbra, han anunciat avui un acord per desplegar a Espanya de manera complementària i coordinada una xarxa de fibra òptica fins la llar (FTTH) amb l’objectiu d’arribar, en més de 50 ciutats, a 6 milions d’unitats immobiliàries en els propers 4 anys i mig.

L’acord contempla que cada companyia desplegui la seva pròpia xarxa FTTH en zones complementàries, tant el tram horitzontal com els cablejats verticals necessaris per l’accés als edificis, i que ambdues companyies es facilitin l’accés mutu i l’ús de les seves respectives infraestructures. Així mateix, ambdós operadors negociaran de manera conjunta acords de compartició amb qualsevol altre operador que disposi de verticals en els territoris coberts per aquest acord.

El pla de desplegament ha estat acordat per ambdues companyies, tant pel que fa als ritmes com als territoris sobre els quals es desplegaran les xarxes, que seran tant semblants com sigui possible per garantir la reciprocitat i l’equilibri de l’acord. Aquest pla preveu aconseguir 3 milions de llars en el 2015 i 6 milions en el 2017, cobrint més de 50 ciutats i estenent de manera significativa l’empremta de FTTH a Espanya. El ritme de desplegament es podrà ajustar per comú acord entre ambdues companyies en funció de l’evolució del mercat i de l’entorn regulador.

Les zones de cobertura de les xarxes horitzontals construïdes per cada companyia seran complementàries i no solapades, i les seves característiques tècniques seran compatibles de manera que es puguin connectar formant una xarxa única de més abast, la qual cosa maximitza l’eficiència de les inversions realitzades. Cada companyia serà propietària de la xarxa desplegada a la seva zona de cobertura, mutualitzant les inversions realitzades.

Pel que fa als cablejats verticals, cada companyia construirà les seves pròpies verticals en aquells edificis on no existeixin, dins de la seva zona de cobertura. Ambdues companyies compartiran les verticals construïdes en virtut d’aquest acord i col·laboraran per obtenir l’accés a la infraestructura vertical de qualsevol altre operador en aquells edificis on ja estigui desplegada. Cada companyia es responsabilitza del manteniment de la seva xarxa en el territori assignat a l’acord.

La connexió dels clients finals, així com l’entrega, manteniment i gestió del servei final serà realitzada per cada companyia de manera totalment independent. Així mateix, les ofertes comercials d’ambdues companyies seran diferents i comptaran, per tant, amb preus, serveis de suport i canals de distribució establerts de manera independent. Així, l’acord aconseguit revertirà en benefici dels clients, en assegurar la pluralitat d’ofertes, estendre l’abast de la banda molt ampla i augmentar la competència en el mercat.

Aquest acord està obert a la participació d’altres operadors que vulguin invertir en el mateix model de desplegament.

L’entorn regulador

Un element fonamental per a la consecució dels objectius d’aquest acord és la possibilitat de compartir cablejats verticals amb altres operadors presents en les zones de cobertura. En aquest sentit, tant Orange com Vodafone negocien independentment des de fa mesos un acord de compartició de verticals amb Telefónica, sense haver arribat cap d’ells, de moment, a resultats positius.

Aquest acord s’ha aconseguit en la confiança que en un futur immediat es compti amb un marc regulador per a la fibra que permeti:

  1. La plena compartició de verticals a l’interior d’edificis, tal i com estableix la regulació, i a un preu adequat al seu cost real
  2. Una major facilitat d’accés als ductes de Telefónica, imprescindible per facilitar el desplegament massiu i ràpid de la nova xarxa
  3. L’eliminació del límit de 30 Mb a l’oferta NEBA en condicions econòmiques que permetin competir en el mercat retail de fibra
  4. Una major facilitat i rapidesa en l’obtenció dels permisos necessaris per a la realització dels desplegaments previstos, mitjançant la coordinació en la resposta administrativa d’ajuntaments i comunitats de veïns

Estem molt satisfets de presentar avui aquest acord en el qual dos operadors com Vodafone i Orange Espanya uneixen les seves forces per accelerar la implantació de la fibra òptica a Espanya”, va dir Jean Marc Vignolles, Conseller Delegat d’Orange Espanya. “Aquest projecte suposarà una important inversió econòmica per a Espanya i esperem que contribueixi fermament al creixement econòmic i a la creació d’ocupació en el país”, va afegir. Finalment, en relació als requeriments reguladors, va afirmar: “Per a què aquest projecte compleixi els seus objectius de desplegament en el temps que ens hem marcat, és fonamental aconseguir ja un acord per a la compartició de verticals amb l’operador incumbent que, en aquest moment, encara no ha estat possible”.

Per la seva banda, António Coimbra, CEO de Vodafone Espanya, va destacar: “Em sento especialment orgullós d’aquest acord perquè permetrà el desenvolupament d’ofertes avançades de comunicacions unificades en benefici dels clients espanyols”. Antonio Coimbra va expressar també la seva confiança “en què aviat existeixi una oferta majorista regulada de banda ampla fixa sense limitacions de velocitat i amb preus majoristes que promoguin una competència real i que es faciliti, a més, l’accés o la compartició de la infraestructura necessària per al desplegament massiu i eficient de les noves xarxes. D’aquesta manera, amb la inversió de les operadores i el marc regulador adequat, augmentarà la competència en el sector de les telecomunicacions a Espanya i s’avançarà en el desenvolupament de la Societat de la Informació”.

Èxit d’anteriors acords

No és la primera vegada que Vodafone i Orange arriben a un acord referent a la compartició de desplegament de xarxes. Ambdues van signar un acord de RAN sharing l’any 2006, amb l’objectiu d’expandir la cobertura de dades mòbils 3G en l’entorn rural (poblacions entre 1.000 i 25.000 habitants). Degut al seu èxit, aquest acord fou estès l’any passat a la tecnologia 2G en el mateix àmbit geogràfic, amb un objectiu de compartició de 6.000 emplaçaments comuns en 52 províncies.

Vodafone Espanya

Vodafone Espanya forma part del Grup Vodafone, una de les companyies de telecomunicacions més grans del món per ingressos, amb presència en 30 països dels 5 continents, i acords amb altres 50 arreu del món. Vodafone proporciona un complet ventall de serveis de telecomunicacions mòbils, incloses comunicacions de veu i de dades per l’accés de 403 milions de clients proporcionals a 31 de desembre de 2012. Els més de 15.344.000 Clients de Vodafone Espanya es beneficien de l’experiència i capacitat d’aquesta empresa líder mundial, que ajuda els seus clients -individus, negocis i comunitats- a estar més ben connectats en el món mòbil. Per a més informació, si us plau visiteu www.vodafone.es

Sobre Orange

Orange és el tercer operador més gran d’Espanya amb més de 13,2 milions de clients a finals del 2012. Orange ofereix a la seva àmplia base de clients, incloent-hi particulars i empreses, serveis de telefonia mòbil, banda ampla fixa i serveis d’IPTV. Orange va aconseguir en el 2012 ingressos per més de 4.000 milions d’euros i la seva rendibilitat va créixer en més d’un 13% fins als 951 milions d’euros. Més informació a www.orange.es

YCOM
Últimes entrades de YCOM (Veure'ls tots)
Etiquetes: