Osama Bin Laden: un perill mort per als EUA, però ben viu per als internautes

Compartir

SeguretatÉs probable que l’interès (i, perquè negar-ho, també el morbo) per conèixer tots els detalls relacionats amb la mort de l’enemic públic número u dels Estats Units sigui emprat pels creadors de malware en benefici propi.

Redacció – Com si d’una venjança d’ultratomba es tractés, el líder d’al-Qaeda encara pot representar un perill molt viu per als internautes. Després de l’anunci de la seva mort la matinada d’aquest dilluns (horari europeu), és previsible que els creadors de malware emprin la seva figura per atraure a incauts a les seves trampes.

Tal i com ja va passar amb Michael Jackson, l’interès mediàtic del personatge al món sencer i les circumstàncies en què s’ha produït la seva mort fan que es desperti la curiositat a tot el món, pel que qualsevol informació que aporti llum al respecte o bé que sembli aportar-la, serà de ben segur molt consultada.

De fet, no hem trigat gaire en veure les possibilitats que ofereix la notícia per a falsificar informació, ja que en les primeres hores després de conèixer-se han circulat unes imatges del suposat cadàver del líder talibà que han resultat ser un muntatge, el que vulgarment es coneix com a un “photoshop” (en referència al popular programa de retoc i disseny fotogràfic d’Adobe).

Així, noves imatges “photoshopejades”, missatges de correu electrònic prometent imatges exclusives si es descarrega i obre el corresponent fitxer adjunt o es visita la pàgina web accessible des de l’enllaç inclòs, i altres estratagemes, poden dur als internautes a contagiar-se amb diversos patògens preparats per a les finalitats més diferents, des de keyloggers fins a botnets.

Des d’aquestes ratlles volem recomanar que es prenguin amb escepticisme totes les informacions sobre aquest particular que no provinguin d’una font 100% fiable, i encara que provinguin de fonts conegudes (amics, cadenes televisives), pensar bé en el que es fa.

El millor és que, en comptes de rebre passivament aquestes informacions, anem nosaltres a buscar-les a llocs web que coneguem bé, com les pàgines online dels diaris que llegim o de les cadenes televisives que veiem, o bé blogs àmpliament coneguts. En darrera instància, tampoc es lliuren així com així del malware, però són més segures que seguir un enllaç d’un correu que hem rebut d’algú a qui no coneixem.

Copyleft 2011 www.imatica.org
Aquesta obra es troba subjecta a la següent llicència:
La difusió, reproducció i traducció d’aquest text es permet lliurement en qualsevol mitjà o suport amb les úniques obligacions de mantenir la present llicència i incloure un enllaç o referència a la pàgina en què es troba l’original dins del servidor www.imatica.org . En mitjans audiovisuals es requereix la cita al mitjà www.imatica.org

Guillem Alsina