Palm en un moment delicat

Compartir

Palm PreNi les bones crítiques i l’impacte mediàtic aconseguits inicialment amb WebOS han pogut convèncer al públic; amb unes vendes previstes per a aquest primer trimestre de 2010 menors del que s’esperava inicialment, la cotització de la companyia nord-americana s’ha desplomat. El seu futur passarà, possiblement, per ser adquirida per un dels grans fabricants de telèfons.

Guillem Alsina (guillem@imatica.org) – La històrica Palm no viu precisament el seu millor moment en aquests dies; malgrat que la seva cotització dista del punt més baix dels darrers anys al qual es va arribar a finals del 2009 (justament abans de presentar la nova plataforma WebOS), el recent anunci que els guanys esperats per l’empresa per al primer trimestre de l’any seran inferiors als previstos inicialment, ha minat la confiança dels inversors i provocat l’enfonsament de la seva cotització al NASDAQ.

La història recent de Palm és complicada. Aquesta companyia, sorgida d’una unitat d’US Robotics, va crear el concepte modern de les PDA’s gràcies al seu model Pilot i al sistema operatiu Palm OS, simple i potent per a l’època. Amb l’adveniment dels smartphones i la fusió d’ambdós mons, van venir els primers problemes; Palm no es va saber adaptar, va continuar apostant en gran mesura per les PDA’s quan aquests aparells tenien la partida perduda davant dels telèfons per al públic de consum i la majoria dels professionals, i va deixar que el seu sistema operatiu es quedés endarrerit no adaptant-lo a les noves tendències en tecnologia i interfície gràfica.

Una erràtica política corporativa i una aparent por de l’entrada en escena de Microsoft amb la seva plataforma Windows CE van fer la resta, i l’empresa nord-americana va anar perdent quota de mercat amb molta rapidesa. Un Palm OS 5 poc reeixit i una versió 6 que es va perdre pel camí abans d’arribar al mercat semblaven haver posat la tapa en el taüt de Palm, una tapa els claus de la qual els clavaven els models de smartphone que la companyia va treure el mercat equipats amb Windows Mobile (es passaven a la plataforma de l’enemic!).

Però heus aquí que Palm renaixia, com l’au Fènix, de les seves cendres a principis de l’any passat amb la presentació del Pre, un excel·lent terminal d’altes prestacions que munta la revolucionària plataforma WebOS.

Durant els primers mesos semblava que la nova plataforma i els nous telèfons (al Pre va seguir el Pixi) salvarien la companyia: li van retornar la confiança de la crítica (molt impressionada pel WebOS) i el favor del públic, amb la qual cosa els inversors també van recuperar la confiança en la companyia i la seva cotització va pujar als nivells "normals" d’abans de la crisi del 2009.

Però heus aquí que els telèfons basats en WebOS i la mateixa plataforma han quedat estancats en un mercat més "geek", per al qual el nombre de desenvolupadors també ha davallat. Com a resultat, la revisió de la previsió de vendes per al primer trimestre d’enguany ha desembocat en una nova suma inferior a la prevista inicialment.

Futur incert?

Tot i que Palm sembla convençuda sobre el seu futur com a companyia independent -almenys públicament-, no poques veus apunten a que realment el que ha buscat aquesta empresa és ser adquirida. Alguna companyia també nord-americana o una d’asiàtica que vulgui posicionar-se en el mercat nord-americà (com, per exemple, Access) serien les candidates.

Malgrat tot, l’entrada en escena d’Android com a plataforma "comodity" per a tots els fabricants va truncar els possibles plans de Palm, ja que ara no cal tenir una plataforma pròpia per a diferenciar-se.

Les properes setmanes seran crucials per al futur d’aquesta companyia a la qual devem, en bona part, la formulació de l’actual mercat dels smartphones heretat de les PDA’s.

Copyleft 2009 www.imatica.org
Aquesta obra es troba subjecta a la següent llicència:
La difusió, reproducció i traducció d’aquest text es permet lliurement en qualsevol mitjà o suport amb les úniques obligacions de mantenir la present llicència i incloure un enllaç o referència a la pàgina en què es troba l’original dins del servidor www.imatica.org . En mitjans audiovisuals es requereix la cita al mitjà www.imatica.org

YCOM
Últimes entrades de YCOM (Veure'ls tots)