Palm i Apple mantenen la seva guerra particular per la sincronització amb iTunes

Compartir

Telefonia mòbilAmb l’actualització 1.2.1 del WebOS, Palm torna a introduir la possibilitat de sincronitzar els seus nous dispositius amb el gestor de música de la companyia de Cupertino, quelcom que de ben segur no agradarà als nois de Steve Jobs.

Guillem Alsina (guillem@imatica.org) – El cas ja ve de lluny, d’abans de l’estiu quan es va saber que el Palm Pre enganyava a iTunes fent-se passar per un iPod (això és, entregant al programari d’Apple un identificador de dispositiu fals), permetent així sincronitzar la música sense protecció DRM, quedant fora de les possibilitats de sincronització els arxius protegits, vídeos i fotografies.

Apple, sempre gelosa dels seus desenvolupaments, va tallar les ales a la sincronització del Pre amb una actualització d’iTunes, però Palm va respondre actualitzant novament el seu sistema operatiu a la versió 1.1, amb la qual reprenia la possibilitat de sincronitzar el Pre amb iTunes emprant com a tècnica la d’identificar al venedor del dispositiu com a Apple.

Això s’aconsegueix gràcies a què els dispositius USB -igual que altres dispositius electrònics- inclouen una sèrie de paràmetres de fàbrica que indiquen diverses dades de l’aparell, que poden ser consultats des de l’ordinador al qual es connecta. Aquests paràmetres són Product ID (identificador de producte), Vendor ID (identificador de l’empresa que el comercialitza), Version i Manufacturer (fabricant). En l’actualització 1.1 de WebOS, Palm identificava als seus dispositius amb un Vendor ID de valor 0x05ac (Apple).

A més, denunciava a la companyia de Cupertino davant de l’USB Implementers Forum per un ús indegut de l’estàndard USB. El seu pelegrí argument era que Apple monopolitzava la sincronització del seu programari únicament amb els seus dispositius a través d’una connexió USB… quelcom sobre el que el Fòrum no té potestat per decidir. El que aquest grup de treball si pot fer és sancionar la identificació indeguda d’un dispositiu, que és el que Palm ha fet amb el Pre, censurant la pràctica de la companyia nord-americana.

Amb la nova versió 9 d’iTunes, i recolzada pel veredicte de l’USB Implementers Forum, Apple trencava novament la possibilitat de vincular un Pre amb el seu programari sincronitzant els arxius d’àudio. Però la guerra no s’havia acabat aquí…

Ara veiem un nou episodi amb la versió 1.2.1 del WebOS, una actualització que Palm ha posat a disposició dels posseïdors del Pre i amb la que soluciona diversos bugs i amplia funcionalitats, tornant a permetre la connexió amb iTunes. Això s’aconsegueix anunciant al programari d’Apple que l’empresa de Steve Jobs és la fabricant del dispositiu (paràmetre Manufacturer). Només es canvia el valor d’aquest paràmetre de Palm a Apple quan la Pre es troba en mode de sincronització.

Ja no només es tracta de la música lliure de DRM, sinó que també es poden sincronitzar les fotografies, i és d’esperar que si la cosa continua, algun dia siguin els vídeos i fins i tot la música protegida. Al cap i a la fi, i com diu la màxima de seguretat informàtica, “tot el que una persona protegeix, una altra persona pot desprotegir-ho”.

El que també queda a l’aire és si la cosa s’acabarà aquí, si seguirà com un joc del gat i la rata en què Apple tornarà a trencar la sincronització entre iTunes i la Pre per a què Palm pugui tornar a aconseguir-la més endavant amb una altra actualització, o si bé la cosa passarà a més amb alguna denúncia davant de la llei. Jo particularment crec que els nois de Steve Jobs l’acabaran presentant en un moment o altre.

Copyleft 2009 www.imatica.org
Aquesta obra es troba subjecta a la següent llicència:
La difusió, reproducció i traducció d’aquest text es permet lliurement en qualsevol mitjà o suport amb les úniques obligacions de mantenir la present llicència i incloure un enllaç o referència a la pàgina en què es troba l’original dins del servidor www.imatica.org . En mitjans audiovisuals es requereix la cita al mitjà www.imatica.org

YCOM
Últimes entrades de YCOM (Veure'ls tots)