Palm mostra per fi el seu nou sistema operatiu

Compartir

El CES de Las Vegas va veure la presentació del Palm Pre, el primer smartphone equipat amb el sistema operatiu de nova generació de Palm, anomenat webOS, i el principal punt fort del qual és una interfície d’usuari molt acurada així com la integració amb diversos serveis en línia.


Guillem Alsina (guillem@imatica.org) – Palm reneix de les seves cendres matant dos ocells d’un tret: en primer lloc mostra un nou maquinari, quelcom que fa temps que no feia, i en segon revela per fi el seu nou sistema operatiu, batejat com a webOS.

Vista davantera de la nova Palm Pre

El nou Palm Pre és un contendent més en l’arena dels smartphones amb pantalla multitàctil. La part davantera de l’aparell es troba adornada amb una gran pantalla d’aquest tipus, en la millor tradició marcada per l’iPhone i que segueixen desenvolupaments com el 5800 XpressMusic de Nokia entre tants d’altres. Aquesta pantalla amaga un complet teclat QWERTY a la part inferior, al qual hi podem accedir simplement fent lliscar la pantalla que fa les funcions de tapa.

Amb acceleròmetres per captar la rotació aplicada al telèfon, GPS integrat, càmera de fotos de 3 Mpx., connectivitat WiFi, Bluetooth i 8 GB. d’emmagatzematge intern, les especificacions del Pre són força corrents. El que marca la diferència és el seu sistema operatiu.

La Palm Pre amb el teclat desplegat

Des de feia temps que la línia de la vida del Palm OS estava acabada, però amb Palm fabricant smartphones basats en Windows Mobile restava per veure si la de Microsoft seria la plataforma de futur escollida pel fabricant nord-americà -convertint-se així en un simple fabricant de terminals-, o bé si algun dia acabaria el seu promès successor basat en Linux i compatible cap enrere amb les aplicacions Palm OS.

Finalment ha estat un terme mig entre ambdues solucions el que hem vist presentar-se en el CES: nova plataforma, però no compatible amb les aplicacions clàssiques del Palm OS. Tampoc sabem amb certesa si basada en GNU/Linux (des de Palm es parla de webOS sempre com un desenvolupament realitzat des de la base, partint des de zero).

Palm Pre reproduïnt un vídeo

El que hem pogut veure és un sistema operatiu amb una interfície gràfica realment atractiva i funcional, preparat per ser emprat de manera eficaç amb els dits, i que s’integra amb les aplicacions en línia. Sobre aquest darrer punt, des de Palm es mostren molt orgullosos de la seva aplicació de calendari, capaç de sincronitzar-se amb les cites de l’Outlook, Google Calendar i Facebook entre d’altres, mantenint tots els calendaris com a "capes" que es poden treure o afegir a l’aplicació.

La utilitat de gestió de contactes també és capaç de prendre les dades de diverses fonts com ara xarxes socials o llibretes d’adreces de serveis de correu electrònic en línia, actualitzant les fitxes en el cas que canviem alguna dada en el telèfon.

En resum, El Palm Pre és un nou dispositiu preparat per als reptes de la moderna vida connectada, amb una interfície d’usuari molt treballada i que sense cap mena de dubte entrarà directament a la llista dels smartphones més considerats. Però la veritable pregunta és: suposarà això el principi d’una tornada triomfant de Palm a les primeres posicions entre els fabricants de telèfons mòbils?

Guillem Alsina