Palm s’enfronta a un futur incert

Compartir

PalmL’enfonsament de les seves accions a la borsa fa que la companyia nord-americana perdi valor a cada minut que passa, i els analistes comencen a dubtar d’un futur viable per a ella. L’adquisició per part d’una altra empresa sembla cantada, però quan i qui?

Col·laboradors/Redacció – Fa poc més d’un any, el Palm Pre era aplaudit en el Mobile World Congress com un dels terminals més innovadors, al mateix temps que el WebOS era rebut amb excel·lents crítiques. Semblava que Palm hi havia, per Fi, encarat el camí cap a la seva recuperació després de mesos de dubtes sobre el seu futur.

L’alegria va durar poc. L’esperat Pre no arribava mai a les botigues i quan per fi va estar disponible es va enfrontar a la dura competència del nou iPhone i els nouvinguts Android. A empentes i rodolons, Palm va superar els obstacles tancant exercicis trimestrals amb bones xifres gràcies, principalment, als acords de venda amb els operadors tancats en el MWC.

Per a la campanya nadalenca, Palm va tornar a confiar en el Pre i va presentar una versió més econòmica d’aquest, el Pixi. El resultat fou tot un fracàs. Segons els números facilitats per la companyia es van vendre 408.000 terminals en el darrer trimestre però el pitjor és que Palm havia entregat a les operadores 960.000, el que significa que aquestes “tornaran” a Palm més del 50% dels equips rebuts.

Resultats per terra

La caiguda de les vendes ha provocat que les previsions inicials dels analistes no es compleixin. Aquests preveien (basant-se en els enviaments d’un milió d’equips) uns ingressos de 306 milions de dòlars, Palm va dir que, finalment, aconseguiran “només” 150 milions.

Per als analistes, aquests resultats són tot un desastre i desairats han canviat la seva qualificació de “mantenir” a “vendre”. “Malgrat que creiem que Palm té un cert valor amb el seu WebOS (plataforma de programari operatiu per a telèfons), no estem segurs de les perspectives de supervivència de la companyia”, va plantejar en una nota als seus clients la companyia Kaufman Bros.

Uns altres quatre analistes van fer plantejaments semblants.

Futur difícil

Per als analistes, Palm s’enfronta a un futur molt difícil fet que podria provocar l’abandonament d’alguns dels socis.

Amb el que sembla que seran 12 mesos d’efectiu a la mà, una taxa de despeses que s’accelera, una total manca de visibilitat de guanys, i substancials deutes i títols preferencials, ja no veiem cap valor en les accions comunes de la companyia”, va escriure Canaccord Adams en una nota als seus clients.

Malgrat que la companyia ha estat en el centre de rumors sobre una possible compra per Microsoft, Dell i Nokia, les negociacions no han avançat i conforme continuïn les males notícies sobre la companyia, més baixarà la seva força per facilitar una venda en bones condicions.

Algunes fonts donen per fet que després del llançament del Windows Phone Series 7, l’interès de Microsoft ha desaparegut completament. Per la seva banda Dell s’enfronta a l’encalçament d’Acer i no pot distreure la seva atenció en adquirir una empresa amb problemes.

Els analistes creuen que per a Nokia comprar Palm seria un bon negoci. Palm compta amb tres asos a la seva màniga, en terrenys en els que de moment encara porta molt retard el fabricant europeu: Un sistema operatiu finalitzat (en referència a una nova versió de Symbian que encara està per acabar i a una plataforma Linux subjecta a possibles canvis per la seva aliança amb Intel), una tecnologia tàctil semblant a la d’Apple i una penetració i bona imatge en el mercat nord-americà. Però tot i això, també creuen que l’actual situació d’impàs de Nokia no és la millor per encarar la compra de la companyia.

Una altra possible candidata podria ser alguna una empresa asiàtica amb la mateixa necessitat de posicionar-se en el mercat nord-americà que té Nokia. En aquesta cas podria ser Access, que ja té en la seva propietat les llicències de diversos productes desenvolupats per Palm, com per exemple l’antiga plataforma Palm OS.

Tots aquests factors són els que han dut a aconsellar la venda de títols i no pas mantenir-los. Mentre els analistes presagien un futur negre, el President de la companyia creu que Palm encara és capaç de revertir la situació, malgrat que no ha explicat quines són les mesures que prendrà per a què això sigui possible.

En col·laboració amb: NoticiasDot.com

Guillem Alsina