Panda d

Compartir

Independentment que es sigui client o no de la companyia espanyola, aquests consells poden ser perfectament aplicats.


Redacció iMàtica/Col·laboradors – Panda Security ha emès una sèrie de consells per als internautes sobre les pràctiques de seguretat que han de seguir en aquestes jornades estiuenques, en les quals les vacances i la calor conviden a un ús més recreatiu d’Internet. Encara que no es sigui client d’aquesta companyia espanyola especialitzada en productes de seguretat informàtica, en ser els consells que dóna aplicables universalment, han de ser tinguts en compte.
 
Els consells que dóna Panda són:
 
Assegureu-vos de que el vostre ordinador compta amb una solució de seguretat activa i actualitzada en tot moment. Procureu que aquesta solució inclogui no només detecció de virus mitjançant signatures, sinó també tecnologies de tipus proactiu per tal de poder detectar amenaces desconegudes. Així mateix, cal que disposi de tallafocs (firewall).
 
Pareu cura amb el correu electrònic, ja que és una via tant d’entrada d’amenaces, com d’atacs de phishing o estafes en forma de spam. No feu mai cas a suposades comunicacions del vostre banc demanant-vos informació confidencial, ni de cap oferta, per interessant que sembli. A més d’això, assegureu-vos que el vostre antivirus està configurat per analitzar tant el correu electrònic entrant com sortint. Un altre consell valuós és ignorar els correus electrònics de remitents desconeguts.
 
Instal·leu tan bon punt pugueu les darreres actualitzacions de seguretat. Amb molta freqüència els ciberdelinqüents utilitzen forats de seguretat en programes d’ús comú per dur a terme els seus atacs. Normalment, els fabricants posen a disposició dels usuaris les actualitzacions necessàries per solucionar els problemes detectats, pel què, tret que la mateixa aplicació avisi automàticament que existeixen actualitzacions disponibles, cal entrar cada cert temps a la pàgina oficial del producte i comprovar si cal descarregar i instal·lar algun pegat. Per tant, convé actualitzar l’ordinador just abans d’anar-se’n de vacances i al tornar.
 
Eviteu la descàrrega de programes des de llocs no segurs a Internet, ja que poden estar infectats. Això també s’aplica a les descàrregues realitzades mitjançant aplicacions P2P. Moltes amenaces es disfressen en forma d’arxius amb noms que poden resultar atractius de manera que els usuaris els descarreguin i executin.
 
Rebutgeu arxius que no hagueu sol·licitat quan estigueu en xats o en grups de notícies (news), ja que poden incloure algun codi maliciós.
 
No faciliteu mai dades personals o confidencials a persones a les quals acabeu de conèixer en xats, IRC, etc. No podem saber amb seguretat si la persona que es troba a l’altra banda és un delinqüent. Per això, sempre heu d’evitar facilitar dades que puguin ajudar a la vostra localització.
 
No compreu en línia en llocs que no tinguin una reputació sòlida, i molt menys en pàgines on les transaccions no es facin de forma segura, de manera que la informació que s’introdueixi a la mateixa s’enviï de forma xifrada. Per comprovar que una pàgina és segura n’hi ha prou amb buscar el certificat de seguretat que apareix representat per un petit cadenat groc al costat de la barra del navegador o a la banda inferior dreta.
 
No empreu ordinadors compartits per realitzar transaccions que requereixin introduir contrasenyes o dades de caràcter personal.
 
Utilitzeu programes amb control patern. Durant l’estiu, els nens empren l’ordinador de manera més freqüent. Per això, cal educar-los en l’ús responsable d’Internet, establint horaris d’ús de la Xarxa, acompanyant-los durant la navegació i bloquejant determinades pàgines o continguts que puguin resultar perjudicials per a ells.
 
Panda Security disposa d’eines gratuïtes d’anàlisis del PC a l’adreça http://www.infectedornot.com

Guillem Alsina