Pantalles corbes, calen?

Compartir

Samsung ha llançat el primer smartphone amb pantalla corba al mercat, en el que tots els actors de la indústria creuen que és un pas intermedi per arribar en un futur més o menys proper a les pantalles totalment flexibles que es puguin doblegar per guardar a la butxaca. Però quins avantatges reals aporta aquest pas intermedi?

Samsung Galaxy Round

Samsung Galaxy Round

Samsung anunciava recentment per al mercat coreà el Galaxy Round, el primer smartphone del mercat amb la pantalla corba* el perfil del qual s’adapta al contorn de la cara. Per poc més de mil dòlars nord-americans, el Galaxy Round ofereix una configuració de maquinari molt semblant si no superior a la del Galaxy Note 3, amb un processador Qualcomm SnapDragon 800 de quàdruple nucli a 2,3 GHz, 3 GB. de RAM, pantalla de 5,7 polzades Super Flexible AMOLED amb resolució de fins a 1080×1920, 32 GB. d’emmagatzematge intern ampliables mitjançant targes microSD de fins a 64 GB, i càmera de fotos principal (posterior) de 13 Mpx. entre altres qualitats.

La principal característica de la pantalla, la seva natura corbada, queda fixada, és a dir, tot i usar una pantalla flexible, aquesta no es pot doblegar a voluntat del propietari, sinó que el seu angle de doblegat ja ve prefixat de fàbrica.

La tecnologia de pantalles flexibles, de la qual Samsung i LG en són les seves principals representants, té com a objectiu últim la consecució d’un terminal que pugui ser doblat per guardar còmodament en un espai inferior al que actualment ocupa un terminal.

Per exemple, una pantalla de cinc o sis polzades podria ser enrotllada en forma de tub fins a poder ser desada còmodament a la butxaca dels pantalons quan, ara per ara, un terminal amb pantalla d’aquesta mida constitueix per a molts una molèstia al desar-lo a la butxaca.

La curvatura del Galaxy Round el converteix en un terminal una mica més voluminós que els seus homòlegs Note 3 i S4, però, aporta algun avantatge real?

Samsung cita “una nova manera d’interactuar amb el terminal i la informació”, girant lleugerament el dispositiu per mostrar dades com la data i l’hora, tot i que això -i sobretot comparant-lo amb les possibilitats que atorga una pantalla completament flexible- pot considerar-se “pecata minuta”, una simple curiositat, un graó en el camí cap a les pantalles completament flexibles.

La mateixa Samsung ho reconeixia en el darrer CES de Las Vegas que el seu objectiu a llarg termini són les pantalles totalment flexibles que es poden doblegar en qualsevol moment, tal i com mostra aquest divertit vídeo que la mateixa companyia va estrenar a la fira nord-americana, i en el qual podem veure per exemple un smartphone transformant-se en un tablet , o una pantalla enrotllada sobre ella mateixa:

Per tant, la necessitat d’un terminal amb la pantalla corba és, ara mateix, escassa i només com a demostració de les possibilitats de la tecnologia. Evidentment, el prestigi de ser la primera fabricant en treure al mercat un terminal amb pantalla corba, ningú li prendrà a la sud-coreana, i això ja és una cosa que quedarà en els annals d’història.

Potser sigui aquesta una de les poques utilitats pràctiques que té aquest tipus de terminal a hores d’ara.

* amb anterioritat, ja el Nexus S presentava una pantalla lleugerament corbada, però no fins a l’extrem del Galaxy Round.

 

Copyleft 2013 El Mur Tecnològic
Aquesta obra es troba subjecta a la següent llicència:
La difusió, reproducció i traducció d’aquest text es permet lliurement en qualsevol mitjà o suport amb les úniques obligacions de mantenir la present llicència i incloure un enllaç o referència a la pàgina en què es troba l’original dins del servidor www.imatica.org . En mitjans audiovisuals es requereix la cita al mitjà El Mur Tecnològic

Guillem Alsina
Etiquetes: