Partit Pirata: l’opció tecnològica al Parlament Europeu

Compartir

CibersocietatVa néixer a Suècia emanat dels grups que defensen les llibertats digitals, i ara pot obtenir un escó en les properes eleccions al Parlament Europeu.

Guillem Alsina (guillem@imatica.org) – Per molt que les forces polítiques dominants en cadascun dels països que conformen la Unió Europea insisteixin oficialment en què les eleccions al Parlament Europeu són tan importants com les que es celebren per a l’elecció de qualsevol estament nacional, la pràctica és que el govern comú del vell continent s’ha convertit en un “cementeri d’elefants” al què van a parar velles glòries, com una mena de “jubilació daurada”.

Per als ciutadans, aquestes eleccions desperten poc interès, pel què pot ser un bon moment per a les formacions polítiques alternatives, aquelles que per un o altre motiu surten de l’espectre majoritari. I una d’aquestes formacions alternatives té un clar origen tecnològic: el Partit Pirata suec, que s’ha estès també a altres països.

Els eixos programàtics del Partit Pirata consisteixen en la desregularització del copyright, l’abolició del sistema de patents, i la disminució del nivell de vigilància al què les autoritats sotmeten als internautes. En definitiva, el liberalisme però no en el sentit econòmic en què ho entenen els nord-americans, sinó la màxima llibertat individual.

El Partit Pirata fou fundat a Suècia el 2006, i en les primeres eleccions estatals d’aquell país a les quals va concórrer va aconseguir atraure a un 0,6% dels votants.

La recent sentència del cas The Pirate Bay pot constituir un al·licient per a molts votants ideològicament situats en la línia d’aquesta formació política i que, d’una altra manera, no s’haurien molestat ni tan sols en anar a votar. Així, doncs, el vot al Partit Pirata constituirà un vot de castic a les pràctiques que les entitats de gestió dels drets de propietat intel·lectual i de copyright duen a terme.

Suècia serà, precisament, el país que podria alçar a aquesta formació fins aconseguir un escó, degut al descontentament que la sentència abans esmentada ha provocat entre els joves del país escandinau.

Les eleccions al Parlament Europeu es celebraran aquest vinent 7 de juny.

Copyleft 2009 www.imatica.org
Aquesta obra es troba subjecta a la següent llicència:
La difusió, reproducció i traducció d’aquest text es permet lliurement en qualsevol mitjà o suport amb les úniques obligacions de mantenir la present llicència i incloure un enllaç o referència a la pàgina en què es troba l’original dins del servidor www.imatica.org . En mitjans audiovisuals es requereix la cita al mitjà www.imatica.org

YCOM
Últimes entrades de YCOM (Veure'ls tots)