PCLinuxOS, una distribuci

Compartir

Aquesta distro de llarga història ha aconseguit a poc a poc una sòlida comunitat de seguidors i un reconeixement per part de tots els actors del panorama Linuxer.


Guillem Alsina (guillem@imatica.org) – Tal és l’èxit de PCLinuxOS, que en les darreres setmanes ha aconseguit la proesa de desbancar a Ubuntu (la distro de moda) del número u de l’important rànquing de Distrowatch, un dels llocs web de referència en el món GNU/Linux -tot i que abraça també altres sistemes operatius com les diferents branques de BSD- i en el qual s’hi recullen totes les distribucions del sistema operatiu del pingüí així com les principals notícies que aquest genera.

La història de PCLinuxOS es remunta com a distribució al 2003, malgrat que anteriorment consistia en un conjunt de paquets RPM ideats i creats per millorar la distro francesa Mandrake. De fet, és en aquesta distro -i a partir de la fusió de Mandrake amb Connectiva, en Mandriva- en la qual es basa PCLinuxOS i amb la qual comparteix nombrosos elements.

Actualment PCLinuxOS és un reempaquetament de Mandriva amb alguns canvis i afegits que es presenta en diverses versions segons la funcionalitat que li vulguem donar a la màquina en la qual instal·larem aquesta distribució. Així, versions "mini", amb Gnome o amb KDE es troben al nostre abast amb tan sols descarregar-les.

Malgrat tot, l’èxit d’aquesta distribució s’està deixant sentir molt més als Estats Units i zones angloparlants del globus que a la resta de territoris.

Guillem Alsina