Per fi serà multitasca!

Compartir

MacLa nova versió del sistema operatiu mòbil d’Apple ha provocat molta impressió, ha aportat més de 100 noves característiques que estaran disponibles per als usuaris de l’iPod Touch i l’iPhone. Entre totes les novetats s’ha tret a la llum la multitasca per a les aplicacions de tercers, carpetes per millorar la categorització i organització de les mateixes, perfeccionar el client de correu, suport a empreses optimitzat amb protecció de dades, gestió de dispositius mòbils, més propietats a la xarxa inalàmbrica, plataforma de publicitat mòbil iAd, i l’iBooks, el nou lector i botiga de llibres electrònics de la darrera temptació d’Apple.

Carles Rabadà (carlesrgm@imatica.org)/Guillem Alsina (guillem@imatica.org) – S’esperava des de feia uns dies que la companyia de Steve Jobs presentés una nova revisió de la seva plataforma per a dispositius mòbils, iPhone OS, que equipa al telèfon mòbil homònim a més de l’iPod Touch i el nou iPad. I Apple no ha defraudat. Segons Steve Jobs, l’iPhone OS 4.0 és el sistema mòbil més avançat del món. Aporta moltes millores i novetats que superen les antigues versions i creen expectatives.

Una de les grans mancances que molts crítics atribuïen a l’iPhone OS era la falta de suport per a multitasca en aplicacions de terceres parts. El sistema operatiu sí que té capacitat multitasca, perquè el contrari seria quelcom inconcebible en una plataforma moderna corrent sobre processadors de grans prestacions (encara que siguin per a dispositius mòbils), i menys encara per part d’una companyia com la de Cupertino, que cuida al màxim els detalls. Tot i això, aquesta capacitat multitasca no estava a l’abast dels desenvolupadors fora d’Apple, quelcom que canviarà a partir d’ara amb aquesta nova versió 4.0 .

Aquesta nova capacitat permetrà, per exemple, treballar amb un programa en primer pla mentre atenem una trucada en segon pla, o executar un programa de reproducció de música mentre llegim els nostres missatges, redactem un text o veiem fotografies.

Agrupant les aplicacions en carpetes

Fins ara, les icones corresponents a les aplicacions es distribuïen al llarg de diferents pantalles, però sense cap possibilitat d’ordenar-les per nivells. A partir d’ara, i amb la nova funcionalitat de carpetes, n’hi haurà prou amb arrossegar una icona d’aplicació sobre una altra per a què, de manera automàtica, es crei una carpeta. El nom d’aquesta serà fàcilment editable per l’usuari.

En tenir aquesta nova característica, els usuaris poden arribar a tenir unes 2.000 aplicacions al seu iPhone o iPod i poden crear, modificar i eliminar les carpetes des de Mac o PC emprant iTunes 9.2 o superior.

Nedant a la piscina de Google

També ha estat presentada la nova plataforma de publicitat d’Apple, iAd, que combina l’emoció de la publicitat de la televisió amb la interactivitat de les pàgines web i Internet. Canvien molt les característiques de funcionalitat; ara per ara, quan s’entra a la publicitat d’una aplicació es tanca el joc i has de tornar-hi a entrar per poder seguir, Apple ha canviat modèlicament aquesta propietat: envia de manera dinàmica o inalàmbrica la informació. Apple vendrà i utilitzarà la plataforma iAd i per últim els desenvolupadors rebran un 60% dels ingressos obtinguts.

D’aquesta manera, la companyia de Cupertino es fica en un terreny dominat per Google, amb la qual i en aquests darrers temps, sembla mantenir un desencontre després d’uns anys d’immillorables relacions en els quals van arribar, fins i tot, a compartir directius. ¿És possible que aquesta sigui la resposta de la companyia de Cupertino a l’entrada de Google en el terreny dels telèfons mòbils (Android) o dels sistemes operatius de sobretaula (Chrome OS)?

El que és gairebé segur és l’èxit que tindrà la plataforma publicitària d’Apple, ja que malgrat estar restringida als seus dispositius, el gran èxit d’aquests i l’exclusivitat que representa, li garanteixen una gran audiència. Però aquí també hi podem entreveure un possible problema legal per als nois de Steve Jobs: podríem trobar-nos amb alguna demanda per pràctiques monopolístiques per part d’un altre jugador del sector de la publicitat com, sense anar més lluny, Google?

Recordem que Apple serà l’única empresa que produeixi una solució de publicitat empotrada en les aplicacions de l’iPhone OS, pel que ostentarà un monopoli de facto. Faltarà veure si la justícia pensa el mateix o considera que està oferint una solució completa a usuaris i desenvolupadors, considerant la plataforma iAd en el context de tot el mercat de la telefonia mòbil i no només en la pròpia plataforma de la poma.

Altres novetats que inclou aquesta nova versió de l’iPhone OS són:

  • client de correu electrònic (Mail) perfeccionat amb bústia d’entrada unificada, ràpida commutació de bústia d’entrada i missatges encadenats

  • millores centrades en les empreses i usuaris de Microsoft Exchange. Amb cops senzills a la pantalla els usuaris podran canviar de safata d’entrada i veure les novetats i també podran obrir fitxers adjunts als missatges de correu per mitjà d’aplicacions compatibles de l’App Store

  • Game Center, nova característica que aporta als desenvolupadors els grans avantatges de poder convidar amics a incorporar-se a la partida, iniciar un joc multi-jugador, o registre de rècords. Apple ha presentat Game Center com una xarxa social de jocs a partir d’aquest any

Amb tantes característiques i encara més? Doncs si, Apple també ha sabut escoltar les empreses, ha millorat la seguretat, estabilitat i compatibilitat. El nou servei Mobile Device Management pot ser integrat en servidors de terceres parts, així com facilitar la configuració, exclusió, inhabilitar, gestionar,… Després de moltes incorporacions de novetats en seguretat, amb la nova característica de protecció de dades es pot definir una clau d’accés més llarga i difícil. També permet configurar diversos comptes d’Exchange ActiveSync, compatible amb la versió d’aquest any 2010 i incorporarà aplicacions SSL, VPN i Cisco Systems.

Un apunt important seria que algunes característiques com per exemple la multitasca requereixen un iPhone 3GS o un iPod Touch de tercera generació (models de finals del 2009 de 32 i 64 GB. respectivament).

Els membres del programa de desenvolupadors d’iPhone ja disposen d’un kit amb la versió beta de l’iPhone OS 4.0 a punt per a la seva descàrrega i ús. La versió de cara a l’usuari final estarà disponible a l’estiu com a actualització gratuïta del sistema tant per a iPhone com iPod Touch. La versió per a l’iPad no sortirà fins a principis d’hivern.

I… en català!

També cal destacar que al Bloc d’Apple en Català ja han trobat l’SDK del sistema que aporta la versió de llengua catalana. Apple ens escolta!

Copyleft 2009 www.imatica.org
Aquesta obra es troba subjecta a la següent llicència:
La difusió, reproducció i traducció d’aquest text es permet lliurement en qualsevol mitjà o suport amb les úniques obligacions de mantenir la present llicència i incloure un enllaç o referència a la pàgina en què es troba l’original dins del servidor www.imatica.org . En mitjans audiovisuals es requereix la cita al mitjà www.imatica.org

Guillem Alsina