Per què Apple es nega a incloure suport per a aplicacions Flash en l’iPhone?

Compartir

iPhoneLa companyia de Cupertino no només no va incloure en origen suport per als programes i widgets escrits per a aquest popular entorn, sinó que sembla haver continuat impedint a posteriori que Adobe entrés en aquest lucratiu mercat. Perquè?

Guillem Alsina (guillem@imatica.org) – Les raons són tan opaques que probablement només Steve Jobs i unes poques persones més sàpiguen la veritat. Però certament, no deixa d’estranyar que l’iPhone i l’iPod Touch no disposin de suport per a una plataforma tan popular com el Flash, i fins i tot per al Java de Sun, el rei de les aplicacions per a mòbils.

Per tal de resoldre aquesta mancança, Adobe inclourà en la propera versió de Flash Professional la possibilitat de compilar les aplicacions desenvolupades a codi natiu de l’iPhone, a més de facilitar també la posada a la venda dels programes a través de la iTunes Store d’alguna manera automatitzada. Adobe ha fet notar la manca de cooperació d’Apple, la llicència d’ús de la qual impedeix la creació de plug-ins per al navegador inclòs en l’iPhone OS, una versió reduïda de Safari.

La veritat és que la manca de suport per a Flash i per a Java és una de les crítiques que s’han realitzat als dispositius personals d’Apple d’ençà de la seva presentació en societat, crítiques a les que la companyia de Cupertino no ha fet cas. Aquesta qüestió no deixa d’estranyar a molts, ja que essent dues plataformes molt populars en el mercat de la telefonia mòbil i incloent suport per a elles la majoria dels terminals avançats (smartphones), per a molts la manca de suport per part d’Apple resta possibilitats als seus terminals, més tenint en compte que alguns especulen que podent executar aplicacions Java i Flash, els iPhone i iPod Touch guanyarien encara més quota de mercat.

Un dels motius per a aquesta manca de suport podria ser el fet de que moltes aplicacions online empren aquests dos llenguatges, i que podrien executar-se a l’iPhone simplement accedint a una adreça web amb Safari, saltant-se així el filtre que Apple realitza mitjançant la iTunes Store. Així, els nois de Steve Jobs mantindrien el control sobre el que s’executa en els seus terminals.

En aquest punt, molts poden argumentar que malgrat tot, a Apple no poden controlar gran quantitat d’aplicacions online que empren AJAX per a executar-se, pel què la teoria del control no té cabuda. Però cal pensar que AJAX es basa en estàndards que ha de tenir implementats qualsevol navegador web, com ara la tecnologia JavaScript, pel que és impossible construir un navegador mínimament operatiu sense contemplar-les, mentre que si que és possible fer-ho sense tenir en compte Flash o Java.

A més, i des d’una aplicació Flash instal·lada en local, es poden crear botigues d’aplicacions i/o continguts, amb la qual cosa es pot fer la competència a la iTunes Store, per la qual cosa Apple podria perdre una part del pastís a mans de terceres parts, per poc que fos. En els termes de servei de l’iPhone es prohibeix l’execució de qualsevol aplicació que no empri les API’s del sistema operatiu emprat en els dispositius personals de la companyia de Cupertino.

Un altre motiu d’entre els possibles podria ser el fet de que Apple voldria llicenciar la tecnologia per a crear el seu propi run-time de Flash. Prenguem com a exemple el llenguatge Java: Sun Microsystems implementa run-times per a gairebé totes les plataformes, però si intentem descarregar-lo des del seu lloc web per a Mac OS X, ens redirigeix cap a la web d’Apple. És possible que la companyia de Cupertino hagi imposat una sèrie de condicions a Adobe per a llicenciar la tecnologia Flash que aquesta no hagi acceptat? és una opció que cal contemplar.

En aquest sentit, facilitar que les aplicacions Flash desenvolupades amb l’entorn d’Adobe puguin ser compilades a codi natiu de l’iPhone/iPod Touch, és una forma de realitzar un “bypass” al control d’Apple. Faltarà saber si la mesura presa per Adobe serà contrarestada d’alguna manera per la companyia de Cupertino o, simplement, ho deixarà fer.

La traducció de les aplicacions Flash a codi natiu no soluciona el problema dels llocs web que usen el popular entorn d’Adobe per mostrar vídeos, animacions o completes aplicacions, pel què realment és només una solució a mitges que no acontentarà a usuaris ni a desenvolupadors web, per la qual cosa tampoc seria estrany que Adobe intentés aquesta operació com un “farol” per a fer-se la forta davant d’Apple, buscant forçar-la a rebaixar les seves exigències. Ho té difícil, ja que en matèria d’iPhone OS, és sempre la companyia de Steve Jobs la que porta les de guanyar.

Tampoc cal oblidar que actualment Apple i Google encara mantenen una bona relació comercial (malgrat que entelada per la negativa de la companyia de Jobs a incloure una aplicació de VoIP de la multinacional del cercador per motius encara no del tot aclarits però que probablement seran deguts als seus acords d’exclusivitat amb les operadores de telefonia), i que l’iPhone i l’iPod Touch ofereixen una aplicació per a accés directe a YouTube, que monopolitza juntament amb els vídeos descarregables mitjançant iTunes, el contingut audiovisual a l’iPhone.

Obrir aquests dispositius a Flash és també obrir-los a la possibilitat de veure qualsevol mena de contingut audiovisual que es trobi a Internet en aquest format, quelcom que no li interessa a Google. Però és que, a més, és també obrir l’iPhone a veure continguts pornogràfics, donada la proliferació de llocs a l’estil YouTube que empren Flash per a mostrar vídeos d’aquestes temàtiques, quelcom que Apple s’ha esmerçat en mantenir allunyat de l’iPhone.

Hi ha moltes possibles raons per a aquest “encaparrament” d’Apple davant de les peticions dels usuaris (que no són poques), i les exposades en aquest article són algunes d’elles. Potser siguin les més plausibles, versemblants o ben argumentades, però el que si és segur és que -i torno al principi- només unes poques persones a la seu central d’Apple a Cupertino coneixen tota la veritat.

Copyleft 2009 www.imatica.org
Aquesta obra es troba subjecta a la següent llicència:
La difusió, reproducció i traducció d’aquest text es permet lliurement en qualsevol mitjà o suport amb les úniques obligacions de mantenir la present llicència i incloure un enllaç o referència a la pàgina en què es troba l’original dins del servidor www.imatica.org . En mitjans audiovisuals es requereix la cita al mitjà www.imatica.org

YCOM
Últimes entrades de YCOM (Veure'ls tots)