Però Internet no era descentralitzada?

Compartir

La “hacker de la pala” o com deixar sense accés a la Xarxa tot un país durant unes quantes hores sense tenir coneixements tècnics.

Guillem Alsina (guillem@imatica.org) – Imagineu-vos (en la mesura que us sigui possible) la següent escena: afores de Tbilissi, Geòrgia (antiga Unió Soviètica), 28 de març del 2011. Una dona d’uns 75 anys es dirigeix a buscar algun lloc en el qual cavar a la recerca de metalls per revendre i aconseguir així uns pocs ingressos que li permetin subsistir en un país que encara pateix les conseqüències de l’enfrontament armat del 2008 contra Rússia. Porta amb ella alguns efectes, entre ells una pala que la farà famosa. La seva experiència i intuïció li dicta que en una zona lliure d’arbustos i herbes podrà trobar una bona partida de coure, un metall que va guanyant valor amb el temps i objecte de desig de bandes de lladres i de persones que, com ella, s’han de guanyar la vida com poden. Així que agafa la seva pala i comença a excavar…

Més o menys així fou com va començar un autèntic malson per a nou de cada deu internautes armenis, que es van trobar amb la impossibilitat d’accedir a la Xarxa de xarxes durant un període que oscil·la entre les 6 fins a les 12 hores segons les fonts, indicant en alguns casos fins a dos dies sense connectivitat. La ja coneguda com a “hacker de la palava tallar, en el seu afany de buscar metalls per vendre, un cable de fibra òptica propietat de la companyia ferroviaria georgiana però la gestió del qual comparteix amb diversos ISP’s, i que proporciona el servei de connexió a Internet a gairebé tota Armènia i importants parts de Geòrgia i Azerbaitjan. El resultat és que un 90% dels internautes armenis es van quedar, literalment, davant d’una pantalla en blanc que només els donava un “error de connexió”.

Quan parlem d’Internet, a molts ens ve de seguida al cap la imatge d’una xarxa de transmissió d’informació descentralitzada, que pot arribar a resistir grans desastres com una guerra nuclear (finalitat amb la qual sembla haver estat dissenyada la mateixa xarxa en la seva gènesi militar). Però tot i això, no és or tot el que llueix, i a vegades Internet no és tan descentralitzada i flexible com volen fer-nos creure, especialment en el cas de les regions en les quals la penetració de la Xarxa és més recent que en altres llocs del globus, o la seva economia és més pobre.

La “hacker de la pala” fou detinguda poc després de l’incident, malgrat que segons les dades a les que he tingut accés, posada en llibertat a l’espera de judici; poden arribar-li a caure fins a tres anys de presó pels perjudicis provocats, malgrat que degut al component anecdòtic de la història (no em negareu que té un important component histriònic) i a l’edat del personatge, aquesta dona s’ha convertit en l’entranyable heroïna de molts cenacles online, especialment aquells que acullen el públic internauta més jove.

Perquè ¿qui va dir que fan falta coneixements avançats en programació, administració de sistemes i seguretat informàtica per tallar-li la connexió a tot un país? Amb una bona pala, la dosi adequada de sort per trobar el lloc adequat per excavar, i força de braços, ja podem arribar a fer això mateix.

Més informació

Nota de premsa de la companyia ferroviària georgiana informant sobre l’incident

Copyleft 2011 www.imatica.org
Aquesta obra es troba subjecta a la següent llicència:
La difusió, reproducció i traducció d’aquest text es permet lliurement en qualsevol mitjà o suport amb les úniques obligacions de mantenir la present llicència i incloure un enllaç o referència a la pàgina en què es troba l’original dins del servidor www.imatica.org . En mitjans audiovisuals es requereix la cita al mitjà www.imatica.org

Guillem Alsina