Phoenix presenta programari que permet l’execució ràpida d’aplicacions en un netbook

Compartir

Mobile World Congress 2009S’instal·la juntament amb el sistema operatiu que disposi l’ordinador, i permet accedir d’una forma ràpida a les principals funcions de la màquina.


Guillem Alsina (guillem@imatica.org) – Si bé la idea del netbook és la de ser un dispositiu ultramòbil i per a treballar amb ell en qualsevol moment i lloc, segueix llastat per una cosa: el temps de càrrega del sistema operatiu. Imaginem que estem esperant un tren o un autobús, i disposem d’uns moments, com a màxim uns minuts, per a treballar. La mandra d’haver d’arrencar la màquina i esperar a què es carregui el sistema operatiu amb el consegüent destorb que això comporta, pot ser un element dissuasori per a utilitzar un element tan pràctic en segons quines situacions. Aquí és on entra Phoenix.

La companyia nord-americana ha presentat HyperSpace, una tecnologia que permet accedir a una sèrie de funcionalitats del nostre netbook o portàtil sense haver d’arribar a arrencar el sistema operatiu de la màquina.

Per a això, s’empren les extensions de virtualització que implementen els darrers processadors d’Intel i d’AMD per a crear un entorn d’execució d’aplicacions, en el qual podem fer-hi anar un navegador web*, reproducció de continguts multimèdia (àudio/vídeo) o qualsevol altra aplicació pròpia d’un ordinador.

Les diverses aplicacions de què disposem inicialment són ampliables mitjançant una mena de widgets, i tot l’entorn s’instal·la en una partició juntament amb el nostre sistema operatiu habitual, bé sigui Windows o GNU/Linux, coexistint amb ell i podent accedir a les seves dades. El seu funcionament és vàlid tant per a netbooks com per a portàtils convencionals.

HyperSpace també aprofita les extensions de seguretat instal·lades a l’ordinador (com ara xips TPM) per a crear un entorn d’execució segur i que protegeixi les nostres dades a tots els nivells.

Pel què fa al reconeixement del maquinari de la màquina en la qual s’instal·la, aquest sembla gairebé total, tot i que no se’ns han revelat els "misteris" interns d’aquest programari, com ara si està basat en GNU/Linux o bé és una mena d’extensió de Windows que utilitza el mateix nucli del sistema de Microsoft.

L’única cosa que de moment no funciona és la webcam que ja estan incloent tots els portàtils de qualsevol mida, tot i que de cara a un futur immediat des de Phoenix estan treballant per tal que sigui suportada.

* segons conversació informal amb un representant oficial de Phoenix, un Firefox 3 amb la interfície modificada per a mimetitzar-la a l’Internet Explorer 7, un browser amb el que l’usuari final sembla estar més familiaritzat.

Guillem Alsina