PlayBook s’obre a Android… però amb moderació

Compartir

AndroidFeia dies que es rumorejava i, finalment, s’ha confirmat: el tablet de RIM disposarà de màquina virtual per a executar aplicacions Android. Tot i això, la companyia canadenca continuarà controlant fèrriament quines i com estaran disponibles per a descàrrega i ús, obligant a l’usuari a passar pel seu BlackBerry App World.

Guillem Alsina (guillem@imatica.org) – Finalment, RIM ha confirmat la notícia amb la que tant s’havia especulat en les últimes dates: a més de les aplicacions pròpies del nou sistema operatiu basat en QNX i a aquelles que siguin adaptades del BlackBerry OS “de tota la vida”, el nou tablet PlayBook de RIM també podrà executar programari escrit en Java i les aplicacions d’Android.

Juntament amb aquest anunci, també s’han donat a conèixer les noves eines de desenvolupament per a aquest tablet, que faciliten l’ús dels llenguatges C i C++ a més del BlackBerry Java, amb la qual cosa un desenvolupador que treballi per als smartphones de la companyia canadenca podrà fàcilment portar la seva aplicació al tablet de la companyia malgrat la diferència de plataforma programari.

L’única feina que exigirà fer compatible una aplicació escrita en BlackBerry Java o per a la plataforma Android amb el nou sistema, serà la de reempaquetar-la, signar-la digitalment i enviar-la a la BlackBerry App World, la botiga virtual de programari de RIM. Si algú es pensava que en poder executar programari d’Android, el PlayBook podria esquivar el ferri control que la companyia canadenca estableix sobre el que es pot executar i el que no en el seu maquinari, estava molt equivocat.

Això quadra completament amb la filosofia que la companyia ha anat exhibint al llarg dels darrers anys pel que fa al programari que ofereix als compradors dels seus smartphones: parlen de Superapps, un concepte que va més enllà d’una simple aplicació, havent de ser un programa que compleix dues condicions bàsiques: en primer lloc, ofereix un valor afegit a l’usuari quan l’executa, el que deixa fora a aplicacions “tontes”, que fan poc o res. I, en segon lloc, s’han d’integrar completament amb el sistema. Aquests dos aspectes només s’aconsegueixen controlant tot el que entra a la botiga virtual i s’ofereix als usuaris.

Per la facilitat existent per a portar programes a la nova plataforma, això significarà que RIM pugui aprofitar-se de l’èxit d’Android en benefici propi, ja que les aplicacions més interessants podran ser portades sense cap esforç econòmic a la seva plataforma, sense haver de contractar nous programadors que dominin aquest sistema per part de les empreses desenvolupadores de programari.

El “miracle” és possible gràcies a què els programes per a Android s’executen sobre una màquina virtual anomenada Dalvik, el que permet per exemple que totes les aplicacions puguin córrer sobre qualsevol dels models de telèfon o tablet que empren aquesta plataforma de programari. Com Dalvik és programari lliure, pot ser adaptat a qualsevol altre nucli de sistema operatiu (recordem que Android usa Linux com a kernel), fins i tot amb l’adaptació correcta podríem executar programari Android dins d’un Windows.

Copyleft 2011 www.imatica.org
Aquesta obra es troba subjecta a la següent llicència:
La difusió, reproducció i traducció d’aquest text es permet lliurement en qualsevol mitjà o suport amb les úniques obligacions de mantenir la present llicència i incloure un enllaç o referència a la pàgina en què es troba l’original dins del servidor www.imatica.org . En mitjans audiovisuals es requereix la cita al mitjà www.imatica.org

Guillem Alsina