Polèmica a Debian sobre el cicle de noves versions

Compartir

GNU/LinuxCom era d’esperar, s’han format dos bàndols enfrontats dins la distribució lliure. Els contraris al nou cicle de publicació de noves versions cada dos anys veuen en la influència d’Ubuntu la culpa d’aquesta decisió.

Guillem Alsina (guillem@imatica.org) – Quan fa pocs dies es va saber que Debian adoptaria un cicle de noves versions estable i predicible i que aquest seria de dos anys entre versions noves, estava més que clar que tard o d’hora esclataria la polèmica. Les reaccions no han trigat, i s’han manifestat sobretot en les llistes de correu del projecte.

Aquells que estan en contra de la decisió es queixen en primer lloc que aquesta ha estat presa sense consultar a tota la comunitat de desenvolupadors i col·laboradors, només per part de l’equip que dirigeix l’alliberament de noves versions. Això pot conduir a què les relacions dins del projecte es tornin més agres, especialment entre els programadors purs i aquells que s’encarreguen de les tasques de gestió a alt nivell.

Les dates de congelació són també objecte de debat. L’anunci inicial afirmava que cada desembre d’any imparell es congelaria el desenvolupament de la distro, per passar a provar-la extensivament i alliberar-la al llarg de l’any següent. En teoria, doncs, tocaria congelar el desenvolupament aquest mateix desembre, quelcom que a molts els sembla difícil si no impossible si es vol complir amb els alts estàndards de qualitat que s’autoimposa el projecte. És per això que els responsables de la distro han decidit retardar la congelació del desenvolupament i anunciar, a principis del mes vinent, un nou calendari al respecte.

Però, més que les dates de la pròxima versió 6.0 o la consulta a tots els membres del projecte sobre el tema, es posa sobre la taula la decisió mateixa, la naturalesa d’un cicle predicible de noves versions, d’adoptar un calendari més que fixar-se uns objectius a complir. Segons no pocs desenvolupadors de Debian, això provocarà que la distribució no pugui ser testejada tan extensivament com ara, pel que poden quedar bugs sense detectar, el què al seu torn comportaria una davallada del nivell de qualitat del sistema, tingut actualment per un dels més alts tant en seguretat com en estabilitat.

Sembla que l’adopció d’un cicle de llançaments predicible en el temps ha estat influenciada pel gran nombre de distribucions que, al seu torn, estan basades en Debian, i especialment en Ubuntu. No és tampoc cap secret que a molts membres de Debian no els agrada especialment la distribució promoguda per Mark Shuttleworth, qui precisament aquests dies s’ha ofert a cedir programadors de Canonical a Debian per tenir a punt la versió 6.0 per a les dates inicialment previstes.

La intervenció de Shuttleworth en el camí de Debian pot ser la gota que faci vessar el got, ja que si el sud-africà estira gaire la corda, pot provocar una ruptura que divideixi el projecte Debian en dues escissions: l’oficial, presidida per la majoria de la burocràcia que ha recolzat el canvi de cicle de llançaments, i una nova plataforma construïda pels programadors disconformes amb el rumb que està prenent Debian des de fa un temps.

Els enfrontaments en el si de la distribució no són pas nous, però fins ara no han pres el caire que aquesta darrera decisió ha provocat en la comunitat.

Copyleft 2009 www.imatica.org
Aquesta obra es troba subjecta a la següent llicència:
La difusió, reproducció i traducció d’aquest text es permet lliurement en qualsevol mitjà o suport amb les úniques obligacions de mantenir la present llicència i incloure un enllaç o referència a la pàgina en què es troba l’original dins del servidor www.imatica.org . En mitjans audiovisuals es requereix la cita al mitjà www.imatica.org

YCOM
Últimes entrades de YCOM (Veure'ls tots)