Polèmica per Apple Maps: exagerada?

Compartir

La companyia de Cupertino ha entregat un producte que sense cap mena de dubte encara està per acabar, però cal lloar allò que s’ha aconseguit en poc temps i ser indulgents doncs és una cosa que ja s’ha donat en el passat.

Edificis que semblen fets de gelatina, carreteres amb formes impossibles de ser recorregudes per un automòbil, llocs famosos ubicats en llocs totalment erronis (com ara Berlín, la capital alemanya, a l’Antàrtida), i la llista pot seguir. Aquestes són algunes de les errades que se li han estat descobrint a Apple Maps d’ençà que el producte va substituir Google Maps amb l’actualització a iOS 6, ja disponible per als posseïdors d’iPhones i iPads compatibles amb la aquesta versió.

Una de les autopistes fotografiades i representades a Apple Maps, amb formes impossibles. Imatge a la pàgina NDTV Gadgets, enllaçada des d'aquesta

Una de les autopistes fotografiades i representades a Apple Maps, amb formes impossibles. Imatge a la pàgina NDTV Gadgets, enllaçada des d’aquesta

Les bromes a Internet no s’han fet esperar, així com les crítiques. Com és possible que Apple, tan perfeccionista ella, llenci un producte inacabat i amb tants errors com aquest? Si però no, és la meva resposta.

Google porta anys treballant un sistema de cartografia que, al principi i com tots, també presentava els seus errors, mentre que Apple és novella en això, i no es pot basar en la feina feta per altres ni manllevar-ne dades. Justifica això les fallades? no, però les fa més comprensibles.

Realment, a mi també em costa assimilar que la sempre perfeccionista Apple hagi decidit llançar un servei al mercat en aquest estat, i tampoc entenc com no havia previst la necessitat d’una cosa així molt abans de que el contracte amb Google per l’ús dels mapes d’aquesta acabés, però probablement en els quarters generals de Cupertino tampoc pensaven en el seu moment que Android naixeria i que tindria tanta força en el mercat com la que té ara.

Comparació entre la informació que té Google Maps en comparació a la d'Apple Maps. Imatge original de CNET i allotjada als servidors d'aquesta publicació

Comparació entre la informació que té Google Maps en comparació a la d’Apple Maps. Imatge original de CNET i allotjada als servidors d’aquesta publicació

Cartografiar i obtenir informació de tot el món requereix d’esforç i recursos. Google ho porta fent fa molt de temps i, a més, ha comptat amb el concurs dels usuaris i dels propietaris de locals que es volen veure en el seu servei de mapes, a hores d’ara el més emprat i popular a gairebé tot el món. Aquest bagatge d’anys no pot ser superat per Apple sense un volum de contractació sense mesura de personal per dur-ho a terme, el que implicaria gairebé una persona per poble i diverses per ciutat arreu del món.

Apple és una d’aquestes empreses a les quals s’estima o s’odi, difícilment hi ha terme mig. Hom, o es fa adepte a la seva filosofia i, per tant, adopta el seu ecosistema amb els ulls tancats si és necessari, o bé la rebutja sense pal·liatius per ser massa tancada, exclusiva o elitista. Davant d’aquest panorama, és normal que les fallades trobades en el servei de mapes hagin despertat reaccions de burla irònica o de crítica feroç, probablement vingudes de part de persones que, si fos un altre el patidor de tals penúries (com, per exemple, Google) haurien demanat paciència davant d’un servei al qual encara li queda molt per caminar i millorar.

Cal ser comprensius amb Apple tot i que, això si, està bé assenyalar les fallades. I és que el fet de que hi hagi molta feina per fer en un llançament d’aquest calibre no disculpa les fallades malgrat que, com he dit abans, les fa més comprensibles i ens ha de fer més tolerants amb elles.

 

Copyleft 2012 www.imatica.org
Aquesta obra es troba subjecta a la següent llicència:
La difusió, reproducció i traducció d’aquest text es permet lliurement en qualsevol mitjà o suport amb les úniques obligacions de mantenir la present llicència i incloure un enllaç o referència a la pàgina en què es troba l’original dins del servidor www.imatica.org . En mitjans audiovisuals es requereix la cita al mitjà www.imatica.org

Guillem Alsina
Etiquetes: