Pre, la darrera esperança de Palm

Compartir

telefonia mòbilEl nou smartphone del fabricant nord-americà està funcionant millor del què s’esperava, catapultant les accions de la companyia i donant-li un baló d’oxigen per a una existència que es preveia complicada.

Guillem Alsina (guillem@imatica.org) – Fins que fou presentat el Pre en el CES de Las Vegas d’enguany, i després tornat a mostrar en el Mobile World Congress de Barcelona, la cotització de la companyia nord-americana baixava en picat i es temia pel seu futur. L’adopció de Windows Mobile per equipar a algun dels seus exemplars de Treo donava indicis de la liquidació de la seva plataforma propietària Palm OS, però la companyia no acabava de presentar el substitut d’aquesta plataforma que va fer història en definir el mercat de les PDAs marcant tota una època.

Palm Pre 

El Pre, i la plataforma de sistema operatiu que es troba al seu darrere, WebOS, han sorprès gratament. De fet, i després de jugar amb un Pre en el passat Mobile World Congress, estic convençut de que és el més semblant a un digne rival de l’iPhone per al públic en general que s’ha aconseguit fins ara per part de qualsevol fabricant. Petit, elegant, lleuger, dotat d’una interfície molt intuïtiva (tant o més que la del telèfon d’Apple) i una resposta fantàstica a les nostres accions i moviments, ha seduït a redactors de blocs especialitzats en gàdgets i telèfons, i a revistes de tecnologia que l’han analitzat.

Aquest entusiasme ha transcendit al públic nord-americà, doncs les primeres unitats posades a la venda han tingut un resultat millor del què s’esperava. Això ha contribuït a aixecar la cotització borsàtil de Palm, que des de principis de desembre del 2008 (moment en el què va arribar al seu punt més baix) no ha parat de pujar fins equiparar-se a la què tenia a l’octubre del 2007, quan la crisi global encara estava molt lluny.

Malgrat tot, l’èxit de Palm encara no està assentat sobre una base ferma; el Pre només ha començat a distribuir-se, i encara falta que llanci el seu assalt a Europa i Àsia. També li manca rodatge a la plataforma a l’hora de veure el suport que obtindrà des de terceres parts per al desenvolupament d’aplicacions. La varietat de programes és vital en qualsevol plataforma informàtica que vulgui un tros de pastís del mercat avui en dia, i més en el camp de la telefonia mòbil. Els compassos inicials són bons, però a Palm li manquen encara sis mesos ben bons per a confirmar la seva recuperació total.

Un altre factor a tenir en compte és quants terminals més muntaran WebOS; el Pre sembla un terminal destinat als usuaris més geeks, però al fabricant li mancarà algun exemplar orientat al sector empresarial, als executius. Un futur fracàs del WebOS trencaria les esperances de Palm i l’enviaria directament a l’infern, a la fallida o a ser venuda a una tercera part, algun altre fabricant (probablement asiàtic).

Copyleft 2009 www.imatica.org
Aquesta obra es troba subjecta a la següent llicència:
La difusió, reproducció i traducció d’aquest text es permet lliurement en qualsevol mitjà o suport amb les úniques obligacions de mantenir la present llicència i incloure un enllaç o referència a la pàgina en què es troba l’original dins del servidor www.imatica.org . En mitjans audiovisuals es requereix la cita al mitjà www.imatica.org

YCOM
Últimes entrades de YCOM (Veure'ls tots)