PredictGaze vol saber què fas amb els teus dispositius

Compartir

Aquesta companyia ofereix una tecnologia que, per mitjà de l’observació per webcam de les activitats dels usuaris, pot dur a terme certes accions com protegir les nostres dades privades de mirades indiscretes, o interrompre un programa de televisió que estiguem veient quan abandonem la sala. També té un possible costat fosc d’extrem control de les nostres accions.

El programari de PredictGaze pot ser emprat en contra de l'usuari per a espiar-lo. Imatge de Kevin Bowman a Flickr sota llicència Creative Commons

El programari de PredictGaze pot ser emprat en contra de l’usuari per a espiar-lo. Imatge de Kevin Bowman a Flickr sota llicència Creative Commons

Pensada per facilitar al màxim la nostra interacció amb els dispositius electrònics, la tecnologia desenvolupada per PredictGaze va un pas més enllà del Smart Stay que Samsung va presentar amb el Galaxy S3, i que fa que el dispositiu apagui la pantalla quan no l’estem mirant.

En el cas de PredictGaze, el què ha desenvolupat és un ‘mashup‘ de tecnologies que inclou reconeixement facial, de mirada, de gestos, de gèneres (home/dona) i d’emocions, per tal de crear el “vigilant perfecte” que pot saber en tot moment a què estem donant atenció i si una altra persona que no sigui el propietari del gàdget l’està usant.

Així, per exemple, el programari de PredictGaze instal·lat en una smart TV pot detectar quan ens aixequem de davant de la pantalla i “entendre” que per una estona deixem de veure el vídeo que estàvem veient, per a interrompre la seva reproducció. De la mateixa manera, pot protegir les dades sensibles del nostre tablet, impedint el seu accés, quan algú diferent de nosaltres l’està utilitzant, ja que per mitjà de reconeixement facial detecta qui està als comandaments del dispositiu.

Aquesta tecnologia, molt pràctica d’una banda, té per l’altra un aspecte fosc: ja que el dispositiu està captant tots els nostres moviments i “entenent-los”, es pot convertir en el vigilant perfecte de totes les nostres accions, tornant-se en contra nostre com a espia.

És per això que PredictGaze insisteix en el fet que tot el processament necessari (les operacions de càlcul per a què el programari “entengui” les imatges) es realitza en local, sense enviar cap dada a una xarxa externa. Tot i això, i com tot programari, és possible el seu hackeig des de fora, per moltes mesures de seguretat que en ell s’hi hagin inclòs.

El seu ús, en darrer terme, dependrà de si ens importa o no tenir un potencial espia a casa nostra.

 

Copyleft 2012 www.imatica.org
Aquesta obra es troba subjecta a la següent llicència:
La difusió, reproducció i traducció d’aquest text es permet lliurement en qualsevol mitjà o suport amb les úniques obligacions de mantenir la present llicència i incloure un enllaç o referència a la pàgina en què es troba l’original dins del servidor www.imatica.org . En mitjans audiovisuals es requereix la cita al mitjà www.imatica.org

Guillem Alsina
Etiquetes: