Presentada la beta de LSB 4.0

Compartir

Noves eines per a què els desenvolupadors puguin testejar els seus programes i l’addició d’un apartat per als Shell Scripts, les seves principals novetats.


Redacció imatica.org – La versió 4.0 de Linux Standard Base (LSB) ja es troba en fase beta. Aquesta especificació i conjunt d’eines constitueix una ajuda als desenvolupadors de programari per assegurar-se que les seves creacions són compatibles amb el major nombre possible de distribucions GNU/Linux. També proporciona una sèrie de paràmetres als creadors i responsables de distribucions per a què s’ajustin a aquest estàndard i s’assegurin al màxim la compatibilitat amb la resta de distros existents al mercat, tancant així les escletxes que es poden obrir entre unes i altres i minimitzant el perill de fraccionament que corre Linux de la mateixa manera que anteriorment va passar amb Unix.

LSB es basa en POSIX, un estàndard per a sistemes Unix, al qual hi afegeix certs elements més. A més, és un estàndard de mínims, el que vol dir que a partir de que es compleixi amb els seus requeriments, les distribucions poden incorporar els elements que vulguin. Un altre avantatge que aporta és que gràcies a disminuir el temps necessari per a la realització de versions de les aplicacions que funcionin en diverses distribucions diferents, així com el temps de provar-les en totes elles, es redueixen les despeses de desenvolupament en entorn heterogenis en els que conviuen diverses distribucions.

Aquesta versió 4.0 de l’estàndard s’orienta als desenvolupadors, proporcionant-los noves eines de testeig per tal d’assegurar que les seves aplicacions són 100% compatibles amb les distribucions que compleixen amb LSB. També s’inclouen les eines necessàries (SDK’s) per a què els programadors puguin escriure aplicacions que compleixin amb els requisits de versions anteriors de la mateixa especificació, concretament les 3.0, 3.1 i 3.2 .

L’eina de testeig de binaris ha estat desenvolupada conjuntament per la Linux Foundation (entitat encarregada de desenvolupar i mantenir l’estàndard LSB) i l’Acadèmia Russa de les Ciències, i realitza una sèrie de proves molt exhaustives als executables de les aplicacions per confirmar la seva compatibilitat amb l’especificació i, per tant, que pugui ser executat en qualsevol de les distribucions que compleixi.

Shell Scripts

Els programes que poden ser realitzats gràcies a les facilitats proporcionades per la majoria dels intèrprets de comandes (shell) de Unix/Linux, petits ‘scripts’ que gaudeixen de gran potència i molt d’ús entre la comunitat d’administradors de sistemes, també es veuen inclosos en aquesta nova versió de la LSB comptant amb una eina que permet revisar-los per garantir la seva compatibilitat amb totes les distribucions. El que busca aquesta eina són problemes de cross-shell scripting, com ara construccions que funcionen en bash però no en altres línies de comandes.

Els responsables de la LSB han anunciat que ja hi ha un bon nombre d’aplicacions que estan a prop de ser certificades conforme compleixen amb LSB 4.0 . Per la seva banda, les eines de desenvolupament i testeig ja poden ser descarregades des del lloc web de la Linux Foundation. La versió final veurà la llum més endavant aquest mateix any.

Guillem Alsina