Presentarà Apple un iPhone ‘low cost’?

Compartir

Apple mai ha presentat el que es podria considerar un dispositiu ‘low cost’ en tota regla, encara que si ha llançat dispositius adaptats a unes necessitats concretes que podrien encaixar més o menys amb aquest perfil.

Tot i els insistents rumors del proper acte que Apple hauria de dur a terme el proper 10 de setembre, em resisteixo a creure’m diverses coses. En primer lloc la mateixa convocatòria de l’acte.

Si, ja sé que són molts els mitjans que se’n fan ressò i ho afirmen com si la mateixa companyia de Cupertino ja ho hagués anunciat, però aquest darrer anunci no s’ha produït, i si anem seguint el fil de tots i cadascun dels blogs que afirmen que aquest esdeveniment es produirà, al final acabem amb unes poques publicacions (de prestigi, això si) que hi apunten amb fonts pròpies.

No és que no me’n refii de les fonts d’AllThingsD o que els vulgui titllar de sensacionalistes i de buscar l’impacte mediàtic, al contrari, sempre els he tingut per una publicació seriosa i digna de consideració, i en aquest sentit entenc que ells es refien de la seva font, la qual pot ser que tampoc els enganyi, si no que al seu torn hagi rebut informació falsa.

Però, si així i tot la data és la correcta (diuen que es farà a Berlín, cosa que tampoc em quadra), tinc els meus dubtes sobre el que s’hi presentarà.

Un nou iPhone? (el pretès 5S) Per dates quadraria, tot depèn de com estigui funcionant el 5 al mercat i de les novetats que porti. El famós ‘low cost’ o 5C com ja se’l coneix fa alguns dies?

No crec que el terme ‘baix cost’ formi part del vocabulari d’Apple, almenys no amb el mateix sentit que té o hauria de tenir en altres empreses. Apple no ha fet mai un Mac ‘low cost’, un iPod que sigui més econòmic perquè si, o un portàtil en el que se li resti potència, bons materials i altres per reduir-ne el preu.

Possibles iPhone 5C amb carcasses de tota la gamma de colors que podrien presentar

Possibles iPhone 5C amb carcasses de tota la gamma de colors que podrien presentar

Si que la companyia de Cupertino té dispositius més assequibles que d’altres: el Mac Mini ronda els 650 euros com a preu de sortida, i l’iPod Shuffle es pot trobar a partir de 50 euros, però no es poden considerar un ‘low cost’, si no uns dispositius adaptats a un perfil de consumidor i a unes necessitats determinades que, per a satisfer-les, necessiten uns components i una quantitat de treball i costos de producció inferiors. El Shuffle, per exemple, manca de pantalla i és més petit que la resta de la gamma iPod, el que naturalment el fa més econòmic.

En comparació, la resta de dispositius de prestacions semblants són més econòmics que no pas aquests, però els qui compren un dispositiu Apple consideren que fan la mateixa inversió que qui compra, per exemple, un cotxe marca BMW o Mercedes: confiança i tranquil·litat en la seguretat que et dóna un fabricant de qualitat.

Així doncs ¿què podria ser aquest famós ‘iPhone low cost’ o 5C al qui tothom li atribueix carcasses de plàstic de colors diversos, un processador menys potent i algun detallet més?

Aquesta és una pregunta que no puc respondre amb seguretat, però que una empresa com Apple hagi sabut mantenir certes coses de la seva producció en el més absolut secret (o gairebé) fins avui en comparació amb la quantitat d’imatges i la burda manera en com se suposa que aquestes han estat filtrades, em fa dubtar bastant de que siguin certes.

Aquests suposats nous iPhone podrien ser, senzillament, proves de concepte de la mateixa Apple, descartables (o no) per l’empresa per la seva producció massiva final. Fins i tot podrien ser eines al servei d’una finalitat: l’engany. Si Apple mou un suposat iPhone 5C amb una mà davant dels mitjans, no ens fixarem què és el que fa amb l’altra mà i què hi té.

Així és que pot ser que a la propera presentació d’Apple (que pot ser o no el 10 de setembre, jo crec que no) hi veiem un iPhone de baix cost o no (jo diria que, en tot cas, si veiem un segon model del terminal, serà ‘diferent’ com ara resistent a l’aigua i la pols) i, fins i tot, un rellotge intel·ligent… o no.

Perquè Apple només s’ha ficat en un territori quan ha vist que hi podia innovar d’alguna manera. Ho farà amb un rellotge? depèn; si pot innovar radicalment, sí, i si no pot, no. Almenys de moment. Tot depèn de si la idea genial ja ha sorgit o encara està en procés (idea per a un rellotge, em refereixo).

Com a conclusió, pot ser que sí, que ja tinguem el guió de tot el que veurem el dia 10, però jo m’inclino més a pensar que no, que ni tan sols sabem la data de la presentació. Ho dic com una aposta personal. Algú s’hi vol jugar un cafè o un sopar?

Actualització: ahir dimarts dia 3 de setembre, Apple va enviar a mitjans de comunicació sel·leccionats, les invitacions per a un acte que farà el proper dia 10 als seus quarters generals de Cupertino…

 

Copyleft 2013 El Mur Tecnològic
Aquesta obra es troba subjecta a la següent llicència:
La difusió, reproducció i traducció d’aquest text es permet lliurement en qualsevol mitjà o suport amb les úniques obligacions de mantenir la present llicència i incloure un enllaç o referència a la pàgina en què es troba l’original dins del servidor www.imatica.org . En mitjans audiovisuals es requereix la cita al mitjà El Mur Tecnològic

Guillem Alsina
Etiquetes: