La demanda d’ample de banda mòbil podria no créixer tant com prediuen les operadores

Compartir

Segons declaracions d’un analista d’Informa Telecom, les xifres previstes per les operadores podrien haver estat exagerades per l’interès d’aquestes empreses.

La navegació per Internet a través de dispositius mòbils podria créixer menys del que s'esperava. Imatge cortesia de Beau Giles a Flickr sota llicència Creative Commons

La navegació per Internet a través de dispositius mòbils podria créixer menys del que s'esperava. Imatge cortesia de Beau Giles a Flickr sota llicència Creative Commons

Segons prediuen les operadores, serà necessària una gran inversió en els propers anys per fer front a les creixents demandes d’ample de banda mòbil que dispositius com smartphones i tablets (cada dia més populars) estan provocant i provocaran a causa d’un mercat en creixement continuat. Aquesta inversió estarà destinada a substituir les actuals infraestructures, permetent el desplegament de noves tecnologies com la 4G i les seves successores.

Òbviament, les operadores no assumiran el cost d’aquests desplegaments sense reflectir-los en les factures dels usuaris. Però tot i això, plantegem-nos un escenari: què passaria si l’increment en la demanda d’ample de banda fos inferior a l’esperat per les operadores?

Aquesta mateixa hipòtesi és la que ha pres en consideració Kris Szaniawski, Analista Principal d’Informa Telecoms&Media, en declaracions realitzades durant el Congrés de Gestió del Tràfic de Banda Ampla celebrat a Londres.

Szaniawski s’ha referit a un “creixement controlat” en la demanda de banda ampla per part del gruix dels usuaris, en contraposició amb el “tsunami” (així l’ha anomenat) que s’havia predit amb anterioritat.

Encertar amb el dimensionament de les xarxes de dades de cara al futur no és tasca fàcil, és necessari tenir gairebé dots endevinatòries malgrat que els estudis de mercat i les previsions dels analistes poden ser de molta ajuda per a tal tasca.

El problema no és sobredimensionar la xarxa per tal que sobri ample de banda i no en falti, ja que aquestes infraestructures tenen un cost d’adquisició i desplegament molt alt, i a posteriori s’han d’amortitzar amb el que paguen els usuaris. I ja sabem que les operadores incorren en altres grans despeses, com ara publicitat i sous dels alts càrrecs… i de la resta dels treballadors també.

És, per tant, una tasca que consisteix en intentar preveure el volum de tràfic que tindran per ajustar-se el màxim a ell sense quedar-se curts. Una tasca complicada, com he dit abans.

Szaniawski es va atrevir a dir el que molts pensen però pocs a la indústria semblen disposats a verbalitzar-ho en veu alta: que moltes operadores inflen els nombres de les expectatives de creixement de la demanda per als seus propis interessos.

L’analista d’Informa Telecoms va dir que l’entrada de smartphones de baix cost al mercat podria provocar un increment en la demanda d’ample de banda, però que aquest es veuria pal·liat per la davallada en les necessitats dels usuaris de terminals de gamma alta. Szaniawski ho ha justificat adduint que la novetat dels telèfons intel·ligents fa que els usuaris siguin, ara com ara, més proactius del què ho seran el dia de demà, i que el consum es reduirà per aquesta banda, minimitzant els pics d’ús.

Les paraules de Szaniawski són provocatives, i de ben segur que rebran alguna resposta des de l’interior de la mateixa indústria.

La gran pregunta que em genera aquestes declaracions és: estem vivint una altra d’aquestes situacions provocades pel model de capitalisme salvatge en el qual vivim immersos, i que tan habituals s’han fet avui en dia?

 

Copyleft 2011 www.imatica.org
Aquesta obra es troba subjecta a la següent llicència:
La difusió, reproducció i traducció d’aquest text es permet lliurement en qualsevol mitjà o suport amb les úniques obligacions de mantenir la present llicència i incloure un enllaç o referència a la pàgina en què es troba l’original dins del servidor www.imatica.org . En mitjans audiovisuals es requereix la cita al mitjà www.imatica.org

Guillem Alsina
Etiquetes: