Primera alpha d’Ubuntu 8.10

Compartir

L’adopció de les darreres novetats implantades en Debian juntament amb un instal·lador per a mitjans USB i Compiz Fusion 0.8, les novetats més destacables d’una versió de desenvolupament que ja està preparada per a ser descarregada i provada.


Guillem Alsina (guillem@imatica.org) – Canonical ja ha començat a construir el camí que portarà a la publicació aquest octubre vinent de la següent versió d’Ubuntu, el numeral de la qual és el 8.10 i el nom propi Intrepid Ibex, corresponent com sempre a un animal africà.

La novetat més destacable és la importació de novetats des del projecte Debian. No oblidem que aquesta darrera és l’alma mater d’Ubuntu, la distribució en la qual s’han basat els programadors de Canonical per a crear el seu producte i que, de tant en tant, cal tornar al niu per reunir ambdós projectes i que Ubuntu pugui nodrir-se de les novetats de Debian.

No han transcendit més novetats de forma oficial, malgrat que si donem un cop d’ull a la llista d’actualització de paquets podem extrapolar que algunes de les futures incorporacions a Ubuntu 8.10 seran:

– Suport millorat per a màquines virtuals
– Més suport per a ordinadors portàtils i dispositius per a connexió 3G
– Millora en la descàrrega i instal·lació dels plug-ins de Flash (tant la versió lliure com la comercial d’Adobe), i en el funcionament d’aquests en el navegador web
– Inclusió d’una utilitat per a la creació d’imatges d’instal·lació a través de dispositius USB
– Disminució del temps que es triga entre validar el nom d’usuari i contrasenya fins a disposar davant nostre d’un escriptori utilitzable
– Possible introducció d’una imatge de DVD
– Lleugers retocs al sistema de gestió de permisos PolicyKit que tan bones crítiques ha despertat en la versió anterior de la distro
– Possibilitat d’encriptar el directori home de cada usuari
– Simplificació dels menús del sistema
– Inclusió de Compiz Fusion 0.8, versió del compositor avançat de finestres que estarà acabada al llarg dels propers sis mesos
– A la versió servidora del sistema s’hi inclouen ClamAV com a antivirus i SpamAssassin com a programari anti-spammer

Cal recordar que de moment, aquesta alpha 1 és una versió molt primerenca del sistema, pel què aquestes i altres especificacions encara poden variar en gran mesura.

Aquesta primera alpha d’Ubuntu 8.10 "Intrepid Ibex" ja es troba disponible per a descàrrega en els servidors de Canonical, malgrat que en ser una versió de desenvolupament prèvia al llançament de la definitiva, es desaconsella totalment la seva instal·lació en entorns de producció. A més de descarregar la imatge de CD per a instal·lació alternativa (el Live CD i l’instal·lador gràfic s’esperen per a l’alpha 2), també podem actualitzar-nos a aquesta versió a través de la línia de comandes amb la instrucció "update-manager -d".

Guillem Alsina