Primera beta d’Open WebOS

Compartir

No constitueix encara un sistema complet, però aquest mateix mes hauria de veure la llum la primera versió estable del què fos sistema operatiu de Palm.

Una captura de pantalla d'Open WebOS

Una captura de pantalla d’Open WebOS

L’esforç per obrir el codi font de WebOS, el sistema operatiu heretat per HP després de la compra de Palm i malaguanyat per les anades i vingudes de la multinacional nord-americana, ha donat els seus primers fruits en forma de 54 components del sistema (que totalitzen unes 450.000 línies de codi) publicats com a versió beta sota llicència Apache 2.0, la més oberta i acceptada per la comunitat de desenvolupadors, segons afirmen des del mateix projecte.

L’objectiu és doble per a aquest projecte: una versió d’escriptori i una altra per a dispositius mòbils. Però, si GNU/Linux (un sistema madur i de provada eficàcia en l’escriptori, on ha provat la seva vàlua) no ha aconseguit fer-se un lloc significatiu en el panorama de les plataformes d’escriptori, què pot aconseguir un sistema que ha fracassat entre el públic?

I, en l’àmbit dels dispositius mòbils, què pot fer davant d’un gegant consolidat com és Android? Experiments anteriors com MeeGo i Bada no han funcionat, en part per la poca resposta del públic i en gran mesura per la deixadesa de les empreses que els van donar a llum.

En aquest mateix mes de setembre hauríem de veure una versió 1.0 estable, i una dada interessant: WebOS sembla estar lluny de la mira legal d’Apple. Potser aquest sigui un al·licient per a què algun fabricant de dispositius mòbils, siguin smartphones o tablets, es decideixi a usar-lo.

Més informació

Projecte WebOS

 

Copyleft 2012 www.imatica.org
Aquesta obra es troba subjecta a la següent llicència:
La difusió, reproducció i traducció d’aquest text es permet lliurement en qualsevol mitjà o suport amb les úniques obligacions de mantenir la present llicència i incloure un enllaç o referència a la pàgina en què es troba l’original dins del servidor www.imatica.org . En mitjans audiovisuals es requereix la cita al mitjà www.imatica.org

Guillem Alsina
Etiquetes: