Primera release candidate de l’Internet Explorer 8

Compartir

Internet ExplorerUn mode segur que no deixa empremta de la nostra navegació en el sistema i una eina per garantir la compatibilitat amb els llocs dissenyats per a versions anteriors del navegador web de Microsoft, les seves principals senyes d’identitat.


Guillem Alsina (guillem@imatica.org) – Després del període de beta, Microsoft ha posat a disposició del públic la primera release candidate (candidata al llançament) de la vinent generació del seu navegador web Internet Explorer 8, el que significa que les prestacions i funcionalitats que veiem en aquest paquet no es diferenciaran gaire del què oferirà la versió definitiva.

La primera novetat destacable de l’IE 8 RC1 és la inclusió d’un mode de navegació privada semblant al què ja oferia Google Chrome, i amb el qual no deixarem rastres perceptibles de la nostra navegació a l’ordinador. Desapareixerà el nostre historial de navegació, s’eliminarà qualsevol cookie que pugui haver estat descarregada al nostre sistema, i no quedarà rastre dels formularis que omplim en línia.

Al trencar en certa forma amb les versions anteriors del navegador, IE posa en un compromís als dissenyadors de llocs web, podent renderitzar de manera incorrecta un lloc dissenyat pensant en IE 6 o 7. Per evitar això, Microsoft ha afegit un mode de compatibilitat amb llocs pensats i dissenyats per a versions anteriors d’aquest navegador, que s’activa amb la simple pulsació d’una icona.

El filtre anti-phishing de l'IE 8

Tot i això, cal indicar que l’usuari haurà de conèixer l’existència d’aquest botó (tot i que es troba ben visible al costat dret de la barra d’adreces) i saber-lo utilitzar. No resoldrà el problema si es presenten molts casos d’incompatibilitats, i molt em temo que això voldrà dir hores de feina per part dels dissenyadors web aguantant a més a clients enfurismats que estan persuadits que ha estat la feina anterior el que s’ha fet malament.

Els accelerators són uns elements ja presentats amb anterioritat en la segona beta pública (la versió immediatament anterior a aquesta RC1), i consisteixen en la possibilitat d’interactuar entre els continguts de la pàgina que estem renderitzant i un servei en línia de la web 2.0 . És un avançament del que serà la Web 3.0 o Web Semàntica i amb ella, per exemple, podrem enviar una adreça postal a un servei de geoposicionament per tal que ens mostri aquesta referència en un mapa, o bé afegir una persona al Facebook amb tan sols veure el seu nom o adreça de correu en una pàgina web.

A més de les esmentades, altres millores interessants que inclou l’IE 8 són:

– Les cerques també milloren seguint la tendència d’incloure l’historial de navegació entre les fonts de consulta
– Filtre anti-phishing inclòs, funcionalitat batejada com SmartScreen
– Web Slices, elements que ens permeten estar al corrent de les actualitzacions que es produeixen en una pàgina web

Segons s’afirma en el bloc oficial de l’IE8, el rendiment que ofereix aquesta release candidate hauria de ser molt semblant al què proporcionarà la versió final, pel què dissenyadors web i tècnics o administradors de sistemes podran tenir una imatge molt fidedigna de la potència i velocitat que els proporcionarà el nou navegador de Microsoft.

La descàrrega des dels servidors de Microsoft es pot dur a terme lliurement sense necessitat d’inscriure’ns o passar cap prova de verificació. La compatibilitat amb els diferents sistemes operatius de la companyia de Redmond dependrà de la versió idiomàtica de la plataforma i del navegador. Així, per a l’anglès dels Estats Units podrem descarregar i instal·lar l’IE 8 RC1 sobre Windows XP de 32 i 64 bits, Vista de 32 i 64 bits, i Server 2003 i 2008 també de 32 i 64 bits, mentre que la versió en espanyol només la podrem instal·lar sobre Windows XP o Vista de 32 bits.

No deixa de ser estrany que no s’hagi proporcionat compatibilitat amb Windows 7, la propera iteració del sistema operatiu després de Vista, tant més amb la publicitat que se li ha donat a la nova plataforma durant els darrers mesos i que ha culminat en la publicació de la seva primera beta.

Guillem Alsina