Primeres declaracions públiques de Larry Ellison sobre productes de Sun Microsystems

Compartir

Recomana la reconstrucció de la interfície gràfica de l’OpenOffice emprant JavaFX. Serà això considerat com una intromissió i significarà el principi de la fi de la relació entre aquesta comunitat i Oracle?

Redacció – Cada cop que el CEO d’Oracle parla en públic d’ençà de l’adquisició de Sun Microsystems que va fer la seva companyia, els responsables i col·laboradors dels projectes de programari lliure dependents de la companyia creadora de Java i Solaris aguanten la respiració. I no és que Ellison s’hagi prodigat gaire, més aviat al contrari; i és que la tàctica d’Oracle ha estat sempre molt amant del secretisme en tot allò que rodeja als seus productes fins al moment del llançament final.

Sun-Oracle 

En una declaracions de les què se’n fa ressò The Register, Ellison confirma l’interès que la seva companyia té per la plataforma Java en general i per les seves variants, i més concretament per JavaFX. El CEO d’Oracle ha recomanat a la comunitat de desenvolupadors d’OpenOffice que vagen pensant en construir la interfície de la suite ofimàtica lliure emprant aquest toolkit. Aquesta afirmació que per a molts pot no tenir gaire importància, en realitat pot significar la tensió de les relacions en el futur entre l’esmentada comunitat i la mateixa Oracle. En primer lloc perquè probablement es vegi com una intromissió extemporània i injustificada per part d’un personatge i una companyia als quals encara es mira amb recel per part no només d’OpenOffice, sinó també d’altres projectes com OpenSolaris o OpenJDK.

JavaFX és, a més, una tecnologia que no ha passat per un procés d’aprovació per part de la comunitat vinculada amb Java, sinó que ha estat un desenvolupament mantingut sempre dins de Sun i sota el seu control directe, i res indica que aquesta situació canvii amb l’entrada en l’escena Java d’Oracle.

OpenOffice és, a més, un projecte que tot i ser impulsat principalment per Sun, també compta amb una important participació d’altres companyies que, d’una o altra manera, l’empren i retroalimenten amb feedback. És el cas d’IBM, que inspira la seva pròpia suite ofimàtica Lotus Symphony en aquest desenvolupament, o Novell, que inclou una variant modificada en la seva distribució de GNU/Linux SuSE. Un excés de zel en controlar OpenOffice per part d’Oracle podria deteriorar les relacions del fabricant de bases de dades amb aquestes altres empreses, que de ben segur ja pateixen d’una tensió d’ençà de l’anunci de l’operació d’adquisició de Sun.

Ellison ha recomanat l’ús de JavaFX per a la interfície gràfica, el què obligaria a reprogramar àmplies seccions del codi font d’OpenOffice. Si a això li afegim que les declaracions d’Ellison poden ser interpretades per la comunitat com l’intent d’esborrar expeditivament el projecte Renaissance, dedicat a renovar la interfície gràfica d’usuari de la suite ofimàtica per excel·lència.

El principi d’un desencontre?

Com hem indicat anteriorment, l’adquisició de Sun per part d’Oracle ha posat en “estat d’alerta” als responsables i col·laboradors dels projectes lliures emanats de la primera companyia. Qualsevol moviment d’Oracle al respecte, encara que sigui amb “bones intencions” (afirmació que sempre és molt subjectiva), podria ser malinterpretat, fet que podria portar a una ruptura de relacions entre el projecte en qüestió i la companyia. En aquest cas, aquest projecte (ja sigui OpenOffice, OpenSolaris, OpenJDK o MySQL) podria començar a orbitar al voltant d’una altra gran companyia o bé encetar un camí completament en solitari.

Analitzar projecte per projecte el què podria passar és molt difícil, però sense cap mena de dubte no és gaire aventurat dir que el que passarà un moment més crític serà sense cap mena de dubte MySQL, malgrat que aquest producte pot tenir perfectament el seu espai a la cartera d’Oracle sense entrar en competència amb les bases de dades que té aquesta companyia.

Tot serà qüestió que ambdues parts mantinguin un diàleg obert i serè.

Copyleft 2009 www.imatica.org
Aquesta obra es troba subjecta a la següent llicència:
La difusió, reproducció i traducció d’aquest text es permet lliurement en qualsevol mitjà o suport amb les úniques obligacions de mantenir la present llicència i incloure un enllaç o referència a la pàgina en què es troba l’original dins del servidor www.imatica.org . En mitjans audiovisuals es requereix la cita al mitjà www.imatica.org

YCOM
Últimes entrades de YCOM (Veure'ls tots)