Primers detalls d’Ubuntu 9.10

Compartir

UbuntuActualització del kernel i l’escriptori Gnome, i sincronització amb els paquets de la versió inestable de Debian, les primeres novetats d’una versió encara molt primerenca i que no inclou tots els canvis i actualitzacions que veurem en la definitiva.

Guillem Alsina (guillem@imatica.org) – Ha estat publicada la primera alpha d’Ubuntu 9.10, la que està cridada a ser la propera iteració d’una de les distribucions més populars del moment. Però, i per a aquelles persones ansioses per veure un ampli conjunt de novetats espectaculars, em veig obligat a tirar-los una gerra d’aigua freda per sobre: encara és massa aviat per poder tastar totes les novetats que probablement s’inclouran en la versió definitiva, que farà la seva entrada en escena aquest vinent mes d’octubre.

Entre les principals novetats que aquesta propera alpha d’Ubuntu 9.10 ja inclou (i, òbviament, és probable que si entrin en la versió definitiva) hi trobem:

  • Sincronització dels paquets inclosos en la distribució amb els de Debian “Sid”. Aquesta és la darrera versió de desenvolupament i, per tant, considerada com inestable per a un sistema de producció. Tot i això, és la que inclou les versions més recents de programari, ja que la filosofia de Debian és oferir el sistema operatiu més estable, robust i segur possible, amb la qual cosa es construeix sobre una versió considerada inestable, comprovant una i altra vegada l’encaix entre les peces, polint-lo fins que es pot considerar com a estable. Això aporta a Ubuntu la disponibilitat de les darreres versions dels diversos paquets que la composen, malgrat que al preu de poder patir algun petit problema de compatibilitat en algun dels seus components.

  • També s’ha actualitzat el kernel (nucli) del sistema a la versió 2.6.30, i l’entorn d’escriptori Gnome (una de les senyals d’identitat d’aquesta distribució, que va ajudar en gran mesura des del seu llançament a la popularització d’aquest enfront de KDE) a la versió 2.27.1, encara en fase de desenvolupament i que hauria de desembocar en la versió 2.28, l’última d’aquesta branca abans de la 3.0 que és probable vegi la llum ja en el 2010.

  • La gestió d’energia ha estat moguda des de la HAL (Hardware Abstraction Layer) fins al més modern DeviceKit, un component que exerceix la mateixa funció que la HAL però d’una forma més eficient i moderna. Igualment, aquest component també gestiona les pulsacions de la tecla Fn. En general, l’ús de la HAL passa a un segon pla en favor del més modern DeviceKit.

  • Per a les targes gràfiques d’Intel, es disposa una nova arquitectura de controlador (driver). El fabricant californià està augmentant cada dia el seu suport a GNU/Linux, un sistema operatiu que ha emprat a més en una distribució de factura pròpia per als seus processadors Intel Atom en dispositius netbook i UMPC.

  • El compilador per defecte s’actualitza a GCC 4.4 .

En el tinter s’hi queda, almenys de moment, el canvi del sistema de fitxers per defecte des de l’Ext3 a l’Ext4. Aquest últim ja era suportat en la versió 9.04 però només com a opció, no com a sistema per defecte. De fet, és una transició que, lentament, no només du a terme Ubuntu, sinó que estan realitzant totes les principals distribucions, primer com a opció i més endavant com a sistema per defecte. És probable que al llarg de l’any vinent, totes les principals “distros” ja emprin l’Ext4 com a opció per defecte per al formatatge de particions.

L’actualització des d’Ubuntu 9.04 ja és possible, malgrat que no recomanada per a sistemes de producció, això és màquines que hagin d’exercir una missió de treball, ja que hem de recordar que és una versió preliminar molt primerenca, pel què pot estar subjecta a problemes de compatibilitat i inestabilitats. En sistemes de prova constitueix una bona eina per començar a veure on arribarà la propera versió d’Ubuntu, malgrat que vull recordar que no s’inclouen tots els canvis i actualitzacions que veurem en la versió definitiva que es llançarà a l’octubre.

La descàrrega d’aquesta versió prèvia ja pot ser realitzada, malgrat que només amb els CD’s alternate i server. L’habitual Live CD d’escriptori amb l’instal·lador gràfic encara no es troba disponible. Això passa en totes les primeres versions de la distribució, i tot i que alguns usuaris es puguin queixar d’això, el motiu es pot trobar en què l’instal·lador és de l’últim que s’adapta en la confecció de la distribució. La instal·lació també es pot dur a terme online a partir d’un sistema 9.04 existent instal·lat en disc dur.

Copyleft 2009 www.imatica.org
Aquesta obra es troba subjecta a la següent llicència:
La difusió, reproducció i traducció d’aquest text es permet lliurement en qualsevol mitjà o suport amb les úniques obligacions de mantenir la present llicència i incloure un enllaç o referència a la pàgina en què es troba l’original dins del servidor www.imatica.org . En mitjans audiovisuals es requereix la cita al mitjà www.imatica.org

YCOM
Últimes entrades de YCOM (Veure'ls tots)