Producci

Compartir

Primer de tot, hem de destacar que aquest programari fou alliberat i pot ser descarregat des de ingex.sourceforge.net.


Marcos Guglielmetti – Un altre fet significatiu en matèria de migracions a programari lliure durant aquesta estranya i gloriosa setmana en la qual s’ha anunciat l’adopció de GNU/Linux per part de totes les escoles russes i de la Gendarmeria francesa entre d’altres coses, fou la notícia que una de les cadenes de televisió més grans del món, la BBC de Londres, empra GNU/Linux per a la producció televisiva.

Tota la moguda parteix de l’alt cost de les cintes digitals, les quals fins i tot tenen un gran marge d’error, pel què la BBC va decidir començar a usar ordinadors amb GNU/Linux per produir els programes.

Stuart Cunningham, pertanyent a l’oficina d’investigació de la BBC va explicar durant la conferència anual "linux.conf.au" a Melbourne, Austràlia, que el copiat de cintes digitals és un procés lent, ja que és una operació duta a terme en temps real.

Material Exchange Format: el format MXF és la clau per solucionar al problema que estaven creant les cintes digitals, el mateix pot emmagatzemar més material en menys espai.

És així que la BBC no ho va dubtar gaire i es va bolcar a desenvolupar un programari anomenat "Ingex" sobre aquestes bases, el qual s’utilitza per obtenir el metratge de televisió de l’estudi en l’edició en postproducció emprant un estàndard d’emissió digital anomenat Serial Digital Interface (SDI).

A tot això, és notable el desconeixement general sobre l’ús de programari lliure per realitzar tasques multimèdia: si bé durant el 2007 diverses distribucions GNU/Linux dedicades al vídeo, l’àudio i el tractament d’imatges han aparegut per ser descarregades d’Internet, el seu ús per part del gran públic dista de ser massiu i els programes d’edició de vídeo professional regnen sobretot en sistemes Mac OS X, de la mateixa manera que el cas de l’àudio. Però allò particularment curiós és que quan parlem de Hollywood ens assabentem que el 95% dels PCs empren GNU/Linux, i quan parlem de la BBC ens assabentem d’aquesta implementació, també sabem d’altres televisions en altres països que han adoptat el programari lliure… i passa quelcom semblant al què s’esdevenia durant els anys 90 i fins aproximadament 2003-2004: a les grans (enormes) empreses, el programari lliure creixia en ús de manera formidable en servidors web i bases de dades, també en superordinadors, mentre que en petites i mitjanes empreses el seu ús era menor o inexistent… i quan anàvem a l’ús casolà el percentatge d’adopció era també gairebé inexistent.

Actualment passa el mateix en matèria de multimèdia: les grans empreses comencen a implementar-lo, mentre que a les llars encara es segueixen emprant coses com Windows Movie Maker.

Ingex utilitza PCs amb targes capturadores SDI, les quals comprimeixen el vídeo emprant el programari lliure ffmpeg, escrivint arxius MXF, els quals poden ser desats en servidors NAS o en discos USB, que poden ser traslladats físicament cap al sector de post-producció.

La distribució emprada és OpenSUSE de Novell, corrent sobre dos PCs equipats amb sistemes Intel quad-core amb 4GB de memòria RAM i 4 terabytes d’espai en disc, formatat amb el sistema d’arxius XFS. Per què XFS i no reiserfs o ext3? Perquè van trobar que era el de millor rendiment per aconseguir treballar amb altes bit-rates en disc. D’altra banda, se sap que van contractar un desenvolupador que va estar dedicat a programar un còdec DVCPRO50 per a ffmpeg, el qual va resultar ser millor descodificador que diversos descodificadors basats en maquinari.

L’objectiu de tot això va ser deslliurar-se de totes les cintes i estalviar temps.

El nou sistema fou usat per primera vegada en el show Dragon’s Den i per a un vídeo de la banda Foo Fighters que necessitava sortir ràpidament a TV.

Cunningham va dir que la BBC ha estat involucrada en desenvolupaments de programari lliure, particularment en estandardització, i que quan aquest pot beneficiar a la indústria, el fet més probable és que l’alliberin.

El proper gran desafiament serà migrar el seu arxiu massiu d’un milió de cintes al format LTO, i eventualment cap a discos quan sigui apropiat.

Font:

Informática MasterMagazine > Actualidad – informática
http://www.mastermagazine.info/

Guillem Alsina