Psystar, al bell mig de la pol

Compartir

La companyia que va anunciar fa uns dies l’Open Computer, un ordinador capaç d’executar Mac OS X sense ser un Mac d’Apple gràcies a l’ús dels recursos proporcionats per l’OSX86Project, ha estat investigada per diversos rotatius de prestigi. Conclusió: no compreu un Open Computer abans de saber més dades.


Guillem Alsina (guillem@imatica.org) – No fa ni una setmana que Psystar va provocar un gran enrenou a la Xarxa en anunciar clònics de Mac no autoritzats per Apple que poden executar perfectament el Mac OS X en versió per a arquitectures x86 per una fracció del preu que costa un Mac original de la companyia de Cupertino.

Aquest prodigi és possible gràcies als recursos proporcionats per l’OSX86Project, una iniciativa que busca facilitar la instal·lació i execució del sistema operatiu d’Apple en un PC amb maquinari estàndard, ja que el Mac OS X compta amb una sèrie de mesures de seguretat que impedeixen el seu funcionament en màquines que no siguin les d’Apple.

És normal que una iniciativa tan impactant hagi generat curiositat i dubtes sobre això. De fet, ningú s’havia atrevit a fabricar un clon de l’Apple Macintosh d’ençà que Steve Jobs va acabar amb el programa oficial de llicenciament de la ROM i el sistema operatiu en la seva tornada a la companyia.

Entre els dubtes que planen sobre Psystar destaca la de si amb la venda d’un equip no Apple amb el Mac OS X preinstal·lat s’està violant la llicència que la companyia de Cupertino imposa en el seu sistema operatiu. Si llegim estrictament el text, Apple prohibeix la instal·lació del seu sistema en aparells de terceres parts, el que aclariria els dubtes sobre la il·legalitat d’instal·lar el Mac OS X a l’Open Computer, però des de Psystar es defensen afirmant que tal punt de la llicència va en contra de les lleis anti-monopoli vigents als Estats Units i comparen la situació a com si una coneguda marca de cotxes només permetés que els seus automòbils rodessin per determinades carreteres.

La curiositat també s’ha centrat sobre la mateixa companyia Psystar, la qual afirma a la seva pàgina web tenir una experiència de més de 30 anys. The Guardian, rotatiu britànic, ha volgut saber qui o què hi ha al darrere del nom Psystar, així que va començar investigant sobre el domini emprat per al lloc web de la companyia, registrat l’any 2000 però del qual no n’hi ha cap notícia a Google o a Live.com fins fa una setmana.

Tot i que això és poc sospitós per sí mateix (pot ser degut a una infinitat de raons), The Guardian va dur la investigació un pas més enllà, entrant en contacte amb la Cambra de Comerç de Miami, localitat nord-americana on afirma tenir-hi la seu Psystar. No havien sentit mai a parlar d’ells… i el que encara és més, segons els redactors de The Guardian, l’adreça de la seu de Psystar ha canviat dues vegades en poques hores… potser alguna mena d’estratagema per evitar les pesquises de la gent d’Apple? o quelcom més sinistre? no podria ser Psystar i la seva iniciativa un "bluf" publicitari? el que els angloparlants anomenen buzz? generar expectació per a al final redirigir les expectatives cap a un altre lloc o producte.

No és la primera vegada que això es dóna en el món de la informàtica (¿algú ha sentit a parlar del vaporware?), i tampoc relacionat amb Apple; CherryOS era un suposat programari per a màquines amb arquitectura x86 que emulava un PowerPC, permetent executar el Mac OS X (en aquell temps Apple encara estava lligada a la plataforma desenvolupada conjuntament amb IBM) sota Windows o Linux. Era un producte semblant al PearPC, un emulador que sí va arribar a funcionar, i fins i tot algunes fonts van dir si no era simplement una còpia descarada d’aquest darrer.

CherryOS fou anunciat l’octubre del 2004 i posat a la venda el març del 2005, però el maig del mateix any es va tancar la seva pàgina web sense més explicació. Alguns van dir que havia estat un bluf, d’altres que una estafa (encara que no es va saber de cap denúncia o acusació pública), i altres que havia estat Apple qui havia pressionat des de la penombra. El cas és que Psystar pot estar, pel què se’n sap d’ella, en condicions d’acabar igual que CherryOS…

ComputerWorld ha anat un pas més enllà que The Guardian, i afirma que en una de les sèus que han constat en el lloc web de Psystar s’hi troba un fabricant de samarretes que no sap res de cap negoci d’ordinadors en tot l’edifici.

Amb compte

He vist coses prou rares en el món de la informàtica com per desaconsellar la compra d’un Open Computer fins que hagin sortit a la llum algunes anàlisis que avaluïn el rendiment de la màquina i la seva compatibilitat amb el Mac OS X publicats per rotatius seriosos i de qualitat. Al cap i a la fi, vendre unes quantes màquines PC estàndard amb el sistema operatiu d’Apple piratejat i crackejat però que és inestable i no funciona correctament i després sortir corrent amb els diners a les mans i deixant als usuaris amb un pam de nas és relativament fàcil.

Ars Technica, un prestigiós rotatiu que tracta sobre temes de noves tecnologies, escriu que la gent de Psystar els ha promès un OpenPro per a testejar-lo i treure’n les seves pròpies conclusions. Potser sigui una bona oportunitat d’aclarir si els anuncis d’aquesta esmunyedissa companyia són seriosos o bé és un altre bluf que passarà a formar part de la llarga llista d’anècdotes de la història de la informàtica.

Guillem Alsina