Psystar empra tecnologia de virtualització per a executar Mac OS X

Compartir

Mac OS XAl mateix temps, ha llançat un programa de certificació d’OEM’s, ja que gràcies a aquesta tecnologia és capaç -almenys, segons afirma- d’instal·lar la darrera versió del sistema operatiu d’Apple directament des del DVD original, sense haver de necessitar cracks. Mentre, la causa legal que enfronta ambdues companyies segueix pendent.

Guillem Alsina (guillem@imatica.org) – Psystar ha donat un pas més en el seu enfrontament directe amb Apple en llançar un programa de certificació d’OEM’s aprofitant que la seva nova tecnologia de virtualització permet abstraure la capa de maquinari del programari, facilitant major suport per a components més diversos.

Pensada específicament per a Snow Leopard, aquesta tecnologia crea un ambient virtualitzat que simula el funcionament d’un ordinador Mac. Malgrat estar basats en l’arquitectura Intel x86 com els altres PC’s, els Apple Mac disposen de sensibles diferències que els aparten de la resta dels ordinadors que podem adquirir en qualsevol botiga. Per exemple, són les úniques màquines que empren el firmware EFI per a reconèixer el maquinari instal·lat i interactuar amb ell en comptes de la tradicional BIOS que encara avui utilitzen la gran majoria dels PCs, a més d’altres peculiaritats que fan que només en aquestes màquines s’hi pugui executar el Mac OS X.

Fins ara, Psystar venia ordinadors amb Mac OS X preinstal·lat, però eren versions hackejades del sistema, amb la qual cosa és impossible actualitzar-les o fins i tot reinstal·lar-les sense la supervisió de Psystar o d’un hacker expert. Amb la nova tecnologia, la instal·lació es realitza directament des del DVD original de Snow Leopard, ja que s’abstrauen els detalls del maquinari i el sistema és “enganyat” per a què cregui que s’està executant sobre un Macintosh autèntic.

El nom de la tecnologia desenvolupada per Psystar és Darwin Universal Boot Loader (DUBL)*, i consisteix en un carregador d’arrancada que, a més de facilitar la instal·lació i arrancada del Mac OS X, també permet treballar amb Windows (XP, Vista i 7) i GNU/Linux. Les actualitzacions per a Mac OS X també estan contemplades, essent les mateixes que allibera Apple i no les manipulades per Psystar com abans.

La pantalla de sel·lecció de sistema operatiu en el programari DUBL 

L’arribada d’aquesta tecnologia ha permès a Psystar llançar un programa de llicències OEM al què qualsevol fabricant o integrador d’ordinadors s’hi pot apuntar. Psystar certifica el maquinari de les empreses interessades, de manera que els components els tria aquesta però passen per la supervisió de Psystar.

Canvi aconsellat pels advocats?

Que una empresa hackegi un sistema operatiu per a instal·lar-lo en les seves màquines i vendre-ho és una cosa, però que proporcioni un entorn de virtualització per a què siguin altres els que ho instal·lin, és una altra de molt diferent. En el primer cas es viola una llicència d’ús, mentre que en el segon només s’està venent una solució de programari l’ús de la qual va a càrrec del client.

Amb el cas legal entre Psystar i Apple encara pendent, no seria estrany que aquest moviment hagués estat realitzat pel fabricant de “clònics Mac” per tal d’evitar futures repercussions legals, ja que si es dedica a vendre els seus ordinadors amb una tecnologia d’abstracció de maquinari (que és una altra forma d’anomenar a la virtualització), podrà passar la “patata calenta” d’instal·lar el sistema operatiu al client, que serà en última instància el qui trenqui el contracte de llicència d’Apple que especifica que el Mac OS X no podrà ser instal·lat en cap dispositiu que no sigui fabricat per ella.

Així, cal preguntar-nos si, a més d’un èxit tècnic, aquest sistema de funcionament no haurà estat desenvolupat a partir de les recomanacions dels advocats de Psystar per tal d’evitar futures acusacions, malgrat que és poc probable que les acusacions abocades en el procés actualment en marxa puguin ser esquivades.

El quid de la qüestió sembla, més que no violar la llicència d’ús del Mac OS X (que ja es viola en instal·lar-lo en maquinari no Apple), en no violar la integritat del sistema amb “estratagemes” de programari com són els cracks, amb la qual cosa encara es podria defensar d’alguna manera l’argument que en qualsevol cas i malgrat el text de la llicència que ha d’acceptar l’usuari per a utilitzar el sistema, aquest ha de tenir la potestat d’instal·lar-lo i utilitzar-lo en qualsevol maquinari independentment del fabricant, ja que si no es coarta la seva llibertat. I, presumiblement, aquesta serà la línia de defensa que exhibirà Psystar a partir d’ara.

* Darwin és la base en programari lliure sobre la qual es crea el sistema operatiu propietari Mac OS X. També ha donat lloc a altres projectes com OpenDarwin i PureDarwin, els quals juguen amb el mateix kernel que el sistema d’Apple i programes lliures com l’entorn d’escriptori Gnome

Copyleft 2009 www.imatica.org
Aquesta obra es troba subjecta a la següent llicència:
La difusió, reproducció i traducció d’aquest text es permet lliurement en qualsevol mitjà o suport amb les úniques obligacions de mantenir la present llicència i incloure un enllaç o referència a la pàgina en què es troba l’original dins del servidor www.imatica.org . En mitjans audiovisuals es requereix la cita al mitjà www.imatica.org

YCOM
Últimes entrades de YCOM (Veure'ls tots)