Psystar ven els primers Open Computer i el m

Compartir

Les primeres imatges i vídeos han estat penjades a la Xarxa mentre continuen els dubtes sobre la validesa legal de l’aventura encetada per Psystar.


Guillem Alsina (guillem@imatica.org) – La companyia que fa unes quantes setmanes va acaparar les portades dels principals mitjans de comunicació especialitzats amb el seu anunci en el qual oferia clons no oficials dels Apple Mac capaços d’executar el Mac OS X per a plataforma Intel en les seves darreres versions, ha començat a proporcionar les primeres unitats als compradors i a coneguts llocs web que comencen a testejar-les i a posar els seus resultats a Internet.

Un d’aquests llocs és Gizmodo, un conegut lloc sobre gàdgets editat als Estats Units, que ha penjat al seu lloc un vídeo enviat per un lector, que ha estat un dels primers compradors d’un Open Computer que ha rebut l’ordinador.

En el vídeo es mostren en primer lloc les connexions del cablejat a la part del darrere de la màquina, amb especial cura en el cable de vídeo en forma de prova que la imatge procedeix realment de l’Open Computer i no d’un Macintosh connectat funcionant "per darrere". Seguidament, el que veiem és el procés d’arrancada de l’ordinador fins carregar la versió 10.5.2 del Mac OS X.

Un simple comentari adorna la imatge en moviment: impossible realitzar l’actualització del sistema, un problema del qual ja se n’informava en el lloc de Psystar i que constitueix un dels handicaps de hackejar un Mac OS X per a què funcioni en una màquina x86 genèrica.

No deixem Gizmodo, perquè aquest mateix lloc web mostra les interioritats de l’Open Computer, un "strep tease" en el qual es pot veure la caixa oberta al costat d’una preocupant asseveració: el Mac OS X no pot ser reinstal·lat si li passa alguna cosa al disc dur. Això és degut a que amb la màquina s’hi inclou una llicència legítima del sistema operatiu, però clar, sense el hackeig necessari per fer que funcioni a la màquina no Apple. El buit legal en el que es troba l’operació encetada per Psystar juga una mala passada als possibles compradors que atrets per la possibilitat d’executar l’OS X d’Apple per una petita part del que costa un Macintosh original, puguin trobar-se amb algun problema de tipus lògic o físic en el disc dur. I en aquest cas què?

Doncs probablement només quedi l’opció de buscar a Internet, i acudir als fòrums de l’OSX86Project per a què alguna ànima caritativa pugui solucionar el problema. La pregunta és si els problemes deguts al programari seran o no freqüents.

La informació es confirma en una altra de les notes sobre l’"afer Psystar" publicada per Gizmodo, en la qual s’explica la resposta que la companyia fabricant de l’Open Computer va donar a un dels lectors de Gizmodo que va preguntar sobre el tema de la reinstal·lació, i és que ells no responen dels intents duts a terme pels propis usuaris degut a la dificultat del procés.

A ZDNet han intentat anar un pas més enllà identificant el hack emprat per facilitar la instal·lació de Leopard a les màquines. Seria el conegut com a Kalyway, i necessitaria d’una imatge de DVD manipulada i, per tant, il·legal per a la seva instal·lació.

Les primeres informacions de l’Open Computer no han fet davallar la curiositat generada al voltant d’aquestes màquines i de l’empresa que les ha creat i ven, més aviat al contrari; s’han generat noves preguntes i segurament que l’interès anirà "in crescendo" durant les properes setmanes.

Guillem Alsina