Publicada la primera beta de l’Internet Explorer 8

Compartir

Es troba disponible per a usuaris de Windows XP, Vista, Server 2003, les versions de 64 bits dels dos últims i Windows Server 2008. La compatibilitat amb els estàndards marcats pel W3C així com la introducció de noves funcionalitats propietàries sense que ambdues coses entrin en conflicte, els objectius d’aquesta nova versió.


Guillem Alsina (guillem@imatica.org) – Microsoft ha posat a disposició dels internautes una primera beta pública de la propera generació del seu conegut i polèmic navegador web Internet Explorer 8, que continuarà amb una saga que si bé en les versions 5 i 6 va recollir crítiques a causa dels problemes de seguretat que presentava, en aquesta darrera versió 7 ha estat molt discreta en aquests temes, no havent estat detectats tan gran nombre de problemes ni de tan gran magnitud com en el passat. Una millora que, per als experts, no s’ha estès al seguiment d’estàndards internacionals per part del navegador web de la companyia de Redmond, quelcom que sembla habitual.

El nou Internet Explorer 8 neix -segons s’ha admès des de la mateixa Microsoft- amb vocació de seguir els estàndards marcats pel W3C (World Wide Web Consortium). Per defecte, les pàgines que es carreguin en ell es renderitzaran seguint aquests estàndards, afirmació que deixa la porta oberta per a altres modes menys compatibles però més apropiats per a l’elaboració d’aplicacions en línia més riques, de manera que d’una banda els programadors que vulguin seguir els estàndards internacionals quedaran satisfets, i aquells que vulguin més funcionalitats per a les seves aplicacions, també. La referència per al mode de compatibilitat amb versions anteriors del mateix IE ha estat, naturalment, la seva versió 7.

Entre les novetats "propietàries" més destacables de l’Internet Explorer 8 ens trobem amb Activities, que consisteix en una sèrie de serveis externs a la pàgina web que estiguem visualitzant en cada moment però sensibles al context d’aquesta. Per exemple, una Activity seria la geolocalització de l’adreça d’una empresa o botiga que aquesta exposi a la seva pàgina web, i l’establiment de rutes per arribar-hi. Això seria una utilitat externa a qualsevol pàgina però que l’internauta podria cridar en qualsevol moment.

WebSlices ve a ser un intent de modernitzar el concepte de RSS. Consisteix en una "mini-vista" de la pàgina web, a la qual l’internauta s’hi pot subscriure per veure-hi les novetats que publiqui el lloc web i, des d’aquesta vista en miniatura, accedir a la pàgina ‘mare’.

Altres novetats incloses són:

– compleix amb l’especificació CSS 2.1
– millora en el suport de pàgines escrites emprant el llenguatge XML
– millora del rendiment i processament de les pàgines, el que redunda en una major velocitat
– augment de la seguretat

Aquesta versió beta que s’ha posat a disposició dels internautes per a descàrrega gratuïta està optimitzada per a desenvolupadors i dissenyadors de pàgines web, pel que pot tenir funcionalitats que només tinguin utilitat pràctica per a aquests col·lectius, malgrat que en general serà una bona guia per a tots aquells usuaris interessats en veure avui com serà el demà del navegador de Microsoft.

Com sempre, i en tractar-se d’una versió no definitiva, exhortem als nostres lectors a no instal·lar aquest programari en un ordinador de producció, és a dir, dels que siguin emprats per a treballar, si no només en màquines de proves i per a la realització d’experiments.

Els requisits necessaris per a la seva instal·lació són disposar de sistema operatiu Windows XP SP2, Vista SP1, Server 2003, les versions de 64 bits d’aquests dos darrers, o Windows Server 2008, processador a 233 MHz. o més, i entre 64 i 512 MB. de RAM depenent del sistema operatiu. Naturalment, això és el mínim de què cal disposar. El recomanable ja és una altra història.

Guillem Alsina