Publicada la versió 2.5 de WordPress

Compartir

Gran nombre de millores significatives per a la nova versió d’un dels sistemes de blocs més populars i emprats a Internet.


Guillem Alsina (guillem@imatica.org) – WordPress és un CMS (sigles que corresponen a Content Management System, Sistema de Gestió de Continguts en anglès) molt usat per tota mena de bloggers i creadors de pàgines web. De fet, i juntament amb Movable Type, és una de les solucions de publicació de continguts per a Internet més populars i utilitzades a dia d’avui, i molts proveïdors de serveis d’Internet proporcionen als seus clients un hosting amb servei de blocs mitjançant WordPress inclòs.

Aquest programari és desenvolupat en PHP i sota llicència GPL per una comunitat independent de programadors. La nova versió 2.5 recull els suggeriments que els usuaris han realitzat durant aquests darrers mesos.

El canvi més notable l’ha patit la interfície d’usuari, fins a tal punt que els mateixos responsables del programari parlen de la remodelació més important des de la versió 1.5 . El Dashboard, la pàgina principal que veiem quan entrem en el gestor, es construeix a partir d’ara mitjançant una sèrie de Widgets que ens mostren informació d’utilitat sobre el lloc web, els posts, o els enllaços que ens fan des d’altres pàgines. Aquesta pàgina inicial es pot personalitzar a gust de l’usuari, de manera que per exemple podem incloure les notícies d’un diari per a què quan entrem en el lloc les vegem directament.

En ser els blocs un fenomen que ha possibilitat usar els gestors de continguts específics d’aquestes eines per a tota mena de publicacions, ens trobem amb molts llocs web que són realitzats per un col·lectiu de persones. En aquests casos, més d’un cop s’ha donat la circumstància que dos usuaris editen simultàniament i sense saber-ho el mateix post, amb el resultat que el darrer que el desa és el que en realitat salva els canvis, perdent-se la feina (fins i tot d’hores) que l’altra persona ha realitzat en el seu post. Per evitar aquestes situacions, el nou WordPress bloqueja el post de manera que ningú pugui sobreescriure la feina d’un altre realitzant edicions concurrents.

El tractament d’imatges en el gestor també millora. A partir d’ara és possible pujar més d’una imatge simultàniament al lloc (el que és extrapolable a qualsevol mena d’arxiu), i ordenar-les com a galeries. També és molt fàcil incloure una galeria en el nostre post amb un sol tag.

Altres novetats destacables de WordPress 2.5 són:

– Actualització automàtica de plug-ins, sempre que aquests constin en el directori oficial de plug-ins.
– L’editor de text per als posts és el TinyMCE 3.0, amb una millor integració en Safari
– Afegit suport per a fitxers JPEG amb metadades en format EXIF. Les metadades podran ser emprades en les entrades del gestor.
– La utilitat de cerca ara cobreix no només posts, sinó també pàgines.
– Afegit suport per a tags sense necessitat d’usar plug-ins externs.
– Millorades les APIs per a desenvolupadors.

Més informació:

Anunci oficial per part de WordPress
http://wordpress.org/development/2008/03/wordpress-25-brecker/

Guillem Alsina