Publicada la versió 2.6.27 del kernel de Linux

Compartir

Petites però subtils novetats que complementen als nuclis ja existents amb nous drivers i funcionalitats necessàries per al nou maquinari.


Redacció imatica.org – Aquest passat dia 10 d’octubre va veure la llum una nova versió del nucli (kernel) Linux, com sempre amb nous reptes als quals fer front proporcionats per la mateixa evolució del sector tecnològic.

Un d’aquests nous reptes el constitueix l’entrada massiva de Netbooks, els ultraportàtils petits i barats. Molts d’aquests aparells empren una memòria d’estat sòlid (SSD per les seves sigles en anglès) com a sistema d’emmagatzematge primari en detriment dels tradicionals discos durs magnètics que contenen peces mòbils i que per tant poden patir més danys en una caiguda fortuïta o un cop, quelcom al què aquesta mena de màquines estan més subjectes per la seva natura. Per a aquests sistemes d’emmagatzematge, el nou kernel de Linux inclou suport per a UBIFS, un nou sistema de fitxers optimitzat per a aquest tipus de suports i desenvolupat primordialment pel fabricant finlandès de telèfons mòbils Nokia.

Tot i això, cal indicar que UBIFS no pot treballar amb dispositius d’emmagatzematge que basen la gravació i ordenament de les dades en blocs, pel que sembla potser més orientat al seu ús amb telèfons mòbils que amb ordinadors.

La novetat més destacable des del punt de vista dels usuaris és el suport més ampli per a càmeres de vídeo, i els nous drivers per als xipsets sense fils Intel serie 5000, RealTek RTL8187B, Atheros AR5008 i AR9001. També s’ha renovat la facilitat d’hibernació del sistema, un dels punts en els quals GNU/Linux encara flaqueja malgrat la millora experimentada els darrers anys.

En el camp de la virtualització s’ha introduït suport per a què les màquines virtuals que s’executin sobre un domini Xen puguin ser hibernades i restaurades.

Tot això entre moltes altres novetats. S’espera la inclusió d’aquest nou nucli en distribucions properament, ja que per exemple, Ubuntu l’ha començat a incloure quan encara estava en fase de desenvolupament en les versions beta d’Intrepid Ibex.

Més informació:

Article a Kernel Newbies en el qual s’hi descriuen totes les novetats de la nova versió 2.6.27 del nucli Linux

Guillem Alsina