Publicada la versió 4.2 de KDE

Compartir

KDEL’aspecte de l’escriptori recorda a Windows 7, i s’ha millorat especialment la interfície gràfica en diversos aspectes com els widgets.


Guillem Alsina (guillem@imatica.org) – El nom en codi d’aquesta revisió de la reeixida branca 4.x de KDE és "The Answer" (La Resposta), el que sembla tota una declaració d’intencions per part dels responsables i programadors del projecte d’escriptori lliure per donar cabuda als suggeriments que els usuaris els han fet arribar per tal de millorar l’entorn.

Les interfícies gràfiques dels sistemes operatius moderns cada dia són més versàtils, més monstruoses i més espectaculars; widgets (o gàdgets, anomenem-los com vulguem) pul·lulant per l’escriptori, complicats efectes tridimensionals per minimitzar o maximitzar les finestres de les aplicacions o per canviar d’escriptori virtual, i una barra de tasques que permet la realització de gairebé qualsevol cosa imaginable. KDE ha d’estar a l’alçada de les demandes dels usuaris, i si amb la quarta versió ho va aconseguir, amb aquesta 4.2 encara ho refina una mica més.

Per començar, es milloren els widgets, aquestes miniaplicacions que -i seguint la filosofia de la línia de comandes Unix que diu "fes una cosa i fes-la bé"- duen a terme una tasca molt concreta. Augmenten en nombre i diversifiquen les seves funcionalitats, a més de poder ser emprades fins i tot per damunt de l’estalvi de pantalla. Per escriure’ls podem emprar Javascript, Python i Ruby, i també es suporten en certa mesura els gàdgets de Google i del Mac OS X.

Una mostra de l'escriptori de KDE 4.2

Les millores de Plasma (el gestor de la interfície gràfica d’usuari que inclou els widgets i el mateix escriptori entre d’altres elements) són moltes i variades; per exemple, a partir d’ara les notificacions del sistema i de les aplicacions es mostren de forma unificada mitjançant la safata del sistema, o per estalviar espai, es poden amagar les icones de la safata del sistema. Són només dos botons de mostra dels múltiples canvis introduïts.

KWin, el gestor de finestres de l’entorn, ofereix una gestió de finestres fluida i eficient, emprant física de moviment per donar un toc de naturalitat als vells i els nous efectes com ara el ja famós "Cub" i la "Llum meravellosa". KWin només activa aquests efectes avançats en màquines amb un maquinari gràfic prou potent. La configuració per a usuaris neòfits d’aquests efectes ha estat simplificada.

Una altra mostra de l'escriptori de KDE 4.2

La gestió d’energia per a dispositius mòbils ha millorat, pensant no només en els ordinadors portàtils sinó en tota la nova generació de dispositius com netbooks o MIDs.

Konqueror, el navegador web de l’entorn -malgrat que amb una quota de mercat residual entre els browsers emprats pels usuaris- ofereix ara un rendiment superior i suporta la representació de gràfics en format SVG (escalables). En l’arrencada d’aquesta aplicació ara es mostren els preferits.

Altres canvis que inclou aquesta nova versió de KDE són:

– Ampliat el nombre d’idiomes en els quals es troba disponible l’entorn
– El gestor de fitxers Dolphin incorpora un lliscador per ajustar la mida de les icones fàcilment
– KMail també pateix canvis cosmètics que permeten personalitzar encara més la vista dels missatges de correu

Els binaris i el codi font de KDE 4.2 ja poden ser descarregats des del lloc web oficial de l’entorn, i al llarg de les properes setmanes/mesos serà inclòs en les principals distribucions de GNU/Linux a més d’altres sistemes operatius de la família Unix com PC-BSD.

També indicar que disposem de versions de diverses aplicacions de KDE per a Windows i Mac OS X.

Guillem Alsina