Publicada la versió 5.0 de Debian

Compartir

LinuxLa inclusió de l’OpenJDK facilita la instal·lació i execució de programari Java, al mateix temps que és la primera versió de Debian que compta amb suports Live i imatges Blu-ray.


Guillem Alsina (guillem@imatica.org) – La distribució de GNU/Linux per excel·lència, la que compta amb un pedigrí més gran, Debian, ha presentat nova versió principal, la cinquena. El seu desenvolupament és més lent que el de la resta de distribucions, ja que el seu equip prima l’estabilitat i seguretat del sistema per damunt d’altres factors com estar a l’última en el programari o llançar noves revisions cada pocs mesos.

L'escriptori de Debian 5.0

Després de gairebé dos anys de desenvolupament, Debian 5.0 "Lenny" (el seu nom en codi) veu la llum del sol per a un total de dotze arquitectures entre les quals s’hi compten la x86, x86-64, Sun SPARC, PowerPC, MIPS, o IBM S/390 entre d’altres. També s ‘indica explícitament a les notes de llançament que es suporten netbooks com el popular Eee PC d’Asus i s’inclouen les utilitats de muntatge d’Embedian, la versió per a sistemes encastats d’aquesta famosa distribució. En general, es millora la funcionalitat en màquines portàtils.

Les principals novetats de Debian 5.0 no són les darreres versions dels principals programes, com he comentat abans: KDE 3.5.10, Gnome 2.22.2, Xfce 4.4.2, el servidor de finestres X.org 7.3, OpenOffice 2.4.1, The GIMP 2.4.7, PostgreSQL 8.3.5, MySQL 5.0.51a, GCC 4.3.2 i el kernel 2.6.26 entre d’altres. Destaquen com a navegador web Iceweasel (una recompilació del Firefox 3.0.6 sense els logos i marques de la "guineu de foc", sota copyright) i com a client de correu electrònic Icedove (que fa el mateix amb Thunderbird 2.0.0.19).

També s’inclou suport per a Java de la mà de l’OpenJDK, la versió sota llicència lliure del conegut entorn multiplataforma d’execució d’aplicacions escrites en Java creat per Sun Microsystems. Moltes distribucions de GNU/Linux han aprofitat aquesta versió lliure per a incloure un suport Java que fins ara havia de ser instal·lat per part de l’usuari en ser el JDK de Sun un programari sota llicència no-lliure. A partir d’ara serà possible distribuir aplicacions Java des dels repositoris principals de Debian.

Ha estat inclòs suport per als fitxers realitzats amb el llenguatge Flash d’Adobe mitjançant els connectors (plug-ins) swfdec i Gnash per a Iceweasel, així com els drivers NTFS-3G.

La seguretat s’ha millorat, prenent entre d’altres la mesura de reduir el nombre de ports oberts des del moment de la instal·lació, així com la instal·lació dels pegats de seguretat abans de reiniciar el sistema.

Pel que fa als suports d’instal·lació, tenim les habituals imatges en CD i DVD, instal·lació des de xarxa i pendrive USB, mitjans als quals s’hi afegeixen les imatges per a Blu-ray Disc, un format per al que ja es comencen a trobar unitats lectores muntades de sèrie en alguns models d’ordinador, i que gràcies a la seva alta capacitat permet incloure tot el suport per a una arquitectura concreta en un sol disc.

Les imatges Live permeten provar el sistema sense haver-lo d’instal·lar a disc, sent aquesta la primera versió de Debian que disposa de Live CD’s oficials. Aquesta tecnologia ja fa temps que s’utilitza amb èxit en altres distribucions, com Ubuntu (potser la més popular i que ha ofert gairebé des del principi l’opció d’aquest tipus de suport), openSUSE o Fedora. A més d’executar-se des d’un CD, ho pot fer des d’una clau USB en ordinadors que puguin arrencar des de dispositius que es connecten en un d’aquests ports. L’instal·lador gràfic, ja estrenat amb anterioritat, segueix estant disponible.

Els usuaris de la versió 4.0 del sistema podran actualitzar des de les eines que la distribució posa a la seva disposició.

L'instal·lador gràfic

Guillem Alsina