Publicada nova versió 2009.6 d’OpenSolaris

Compartir

SolarisMillores de cara a l’usuari final i en la virtualització per als professionals, punts més destacables del nou sistema.

Guillem Alsina (guillem@imatica.org) – Coincidint amb l’arribada del mes de juny, ha vist la llum una nova edició d’OpenSolaris, la plataforma Unix lliure sobre la qual s’assenta Solaris, el sistema operatiu de Sun Microsystems que, al seu torn, va donar origen a aquest projecte.

Tot i ser poc conegut entre els usuaris finals, aquest sistema operatiu és una versió per a escriptoris de Solaris, una plataforma orientada a servidors, malgrat que el mateix OpenSolaris és vàlid per ser emprat en una màquina servidora i, de fet, proporciona eines com virtualització i funcionalitats avançades per a la realització de còpies de seguretat. També serveix com a base per a altres projectes, que aprofiten tot o part del seu codi (per exemple el nucli) juntament amb altres elements per tal de crear variacions enfocades a determinades tasques o amb una filosofia determinada. És el cas de BeleniX, que al nucli d’OpenSolaris li afegeix tota una sèrie de paquets lliures.

L'escriptori d'OpenSolaris

Aquesta nova versió de la plataforma Unix lliure impulsada per Sun Microsystems aporta diverses novetats tant per a l’usuari final com per a servidors i administradors de sistemes. En l’apartat d’usuari final destaca un nou gestor per a les còpies de seguretat realitzades amb Time Slider. Aquesta funcionalitat ha estat comparada amb el Time Machine d’Apple, i no són poques les veus que afirmen que el desenvolupament de Sun supera al de la companyia de Cupertino.

En aquest aspecte s’ha millorat especialment la gestió de l’emmagatzemament d’un gran nombre de còpies de seguretat, de manera que a partir d’ara realitzar un snapshot del nostre directori Home cada dia no provocarà que el sistema s’alenteixi al cap d’un temps. Sense cap mena de dubte, els desenvolupadors han sabut donar en el clau en polir aquesta ja de per si excel·lent funcionalitat.

Time Slider no deixa de ser, de fet, un front-end per a què l’usuari final pugui utilitzar sense problemes les opcions avançades de backup del sistema de fitxers ZFS.

El front-end de Time Slider

En l’apartat multimèdia destaca la utilitat Codeina. En intentar reproduir un fitxer multimèdia per al qual no disposem del còdec adequat en el nostre reproductor (sempre que aquest estigui basat en Gstreamer com Rhythmbox, Totem, Songbird o Elisa), Codeina es connectarà al lloc web de Fluendo per a descarregar el còdec adequat i guiar l’usuari en la seva instal·lació. Molts dels còdecs es troben disponibles de forma gratuïta, mentre que per a obtenir-ne d’altres s’ha de pagar una petita quantitat. També s’inclou el media center Elisa, oferint la possibilitat de muntar un centre d’oci multimèdia com amb l’edició Media Center del Windows, o emprant el Front Row d’Apple.

Elisa

Altres novetats també són la millora del sistema de paquets i el front-end per a la seva instal·lació i gestió, la millora del suport per a maquinari (òbvia en qualsevol nova versió d’un sistema operatiu) i, dins d’aquesta categoria, la millora per al seu ús en ordinadors portàtils, especialment diversos models de Toshiba que la multinacional japonesa ofereix amb l’opció d’OpenSolaris preinstal·lada.

Per als professionals, el Projecte Crossbow permet la virtualització de xarxes per primera vegada en la història d’OpenSolaris, a més de proporcionar una administració avançada dels recursos. L’apartat de virtualització en general ha estat millorat.

OpenSolaris 2009.6 ja pot ser descarregat des del lloc web del projecte per a les arquitectures x86 i SPARC.

La darrera edició sota el patronat de Sun?

D’ençà de l’adquisició de Sun Microsystems per part d’Oracle, els projectes lliures vinculats amb la companyia adquirida (OpenOffice.org, OpenJDK, i el mateix OpenSolaris entre d’altres) han temut pel seu futur a mitjà/llarg termini. El problema no és tant que la nova propietària pugui acabar amb ells, perquè amb el codi font en mà, és fàcil crear un nou projecte lliure de forma totalment independent, ja que la llicència sota la qual es troba disponible el codi d’OpenSolaris o de l’OpenOffice entre d’altres ho permet. El principal problema amb què es podrien trobar aquests projectes és el dels mitjans que bolcarà en ells Oracle, els treballadors, material i suport que els donarà.

De moment, i en aquest sentit, bufen vents d’optimisme per a OpenSolaris: Oracle ja va declarar per boca del seu CEO que li interessa i molt aquesta plataforma Unix, i que recolzarà el seu desenvolupament. La incògnita és quant apostarà per continuar amb el model lliure que va imposar Sun, tot i que a aquestes alçades es fa més difícil fer marxa enrere que continuar les coses pel mateix camí en què es troben.

Copyleft 2009 www.imatica.org
Aquesta obra es troba subjecta a la següent llicència:
La difusió, reproducció i traducció d’aquest text es permet lliurement en qualsevol mitjà o suport amb les úniques obligacions de mantenir la present llicència i incloure un enllaç o referència a la pàgina en què es troba l’original dins del servidor www.imatica.org . En mitjans audiovisuals es requereix la cita al mitjà www.imatica.org

YCOM
Últimes entrades de YCOM (Veure'ls tots)