Publicada openSUSE 11.2

Compartir

LinuxÉs una de les primeres entre les grans en canviar Gnome per KDE com a escriptori predeterminat.

Redacció – Ja es pot descarregar la versió 11.2 d’una de les principals distribucions de GNU/Linux existents en el mercat. I és que malgrat que en els darrers mesos ha perdut una mica d’empenta entre els usuaris, l’aspecte professional que sempre ha presentat i el suport proporcionat per un gegant de la informàtica com és Novell, pesen molt encara.

La pantalla d'entrada (login) d'openSUSE 11.2
La pantalla d’entrada (login) d’openSUSE 11.2

El principal canvi que experimenta la distro ha estat que, a partir d’ara, KDE és l’escriptori per defecte, substituint a Gnome en aquesta tasca. Fins fa uns anys, SuSE i, posteriorment, openSUSE, eren uns dels màxims exponents de KDE. Però llavors va arribar la “revolució Gnome”, i aquest entorn gràfic d’escriptori va començar a arrasar entre els administradors i responsables de distribucions. L’ascens d’Ubuntu va acabar de donar-li a Gnome l’empenta que necessitava per fer-se amb el lideratge entre els entorns d’escriptori per a sistemes Unix en detriment de KDE.

KDE
KDE

Des de la seva versió 4, sembla que KDE recupera el terreny perdut, i la seva elecció com a escriptori per defecte per a openSUSE pot ser la senyal que confirmi que, a partir d’ara, aquests dos entorns es batran amb més igualtat de condicions.

L'entorn Gnome
L’entorn Gnome

Per a openSUSE 11.2, s’ha buscat integrar més el paquet ofimàtic OpenOffice 3.1 i el navegador web Firefox amb KDE 4.3, versió que és la que empra la distro. També s’han inclòs les darreres versions de Gnome (la 2.28) i Xfce (4.6) per als usuaris que les prefereixin.

Plasmoides en KDE
Plasmoides en KDE

Per als usuaris de netbooks s’ha millorat la instal·lació des de mitjans USB, automatitzant-la. Les principals distribucions de Linux, començant per Ubuntu, estan treballant molt aquest aspecte donat el gran èxit que estan experimentant les màquines més petites en el mercat.

Els administradors de sistemes gaudiran de la possibilitat d’administrar les seves màquines de forma remota via una interfície web, WebYast, una tecnologia que actualment es troba en fase preview.

Entre els canvis menys visibles destaquem la inclusió de suport per als sistemes de fitxers Ext4 i Btrfs i la possibilitat d’encriptar tot el disc dur en el que instal·lem el sistema operatiu.

La descàrrega es pot realitzar per a plataformes x86 i x86-64, en DVD instal·lable o Live CD amb l’entorn KDE o Gnome.

Copyleft 2009 www.imatica.org
Aquesta obra es troba subjecta a la següent llicència:
La difusió, reproducció i traducció d’aquest text es permet lliurement en qualsevol mitjà o suport amb les úniques obligacions de mantenir la present llicència i incloure un enllaç o referència a la pàgina en què es troba l’original dins del servidor www.imatica.org . En mitjans audiovisuals es requereix la cita al mitjà www.imatica.org

YCOM
Últimes entrades de YCOM (Veure'ls tots)