Publicada Ubuntu 8.10

Compartir

Suport per a connexions 3G integrat en el gestor de xarxa i la possibilitat d’instal·lar la distribució i arrencar-la des d’una clau USB, principals novetats de la versió Desktop, mentre que en la Server domina la millora en la virtualització.


Guillem Alsina (guillem@imatica.org) – Puntual com un rellotge tal i com ho té marcat en el seu calendari, acudeix un altre mes d’octubre fidel a la seva cita amb els usuaris una nova versió de la distribució GNU/Linux líder actualment en el mercat de les màquines desktop (malgrat que en els servidors aquest títol se l’enduen altres opcions). El cicle de presentació de noves versions d’Ubuntu és de sis mesos, i aquesta darrera porta per numeral el 8.10, corresponent el dígit de l’esquerra del punt a l’any, i el de la dreta al mes.

Un dels espectaculars efectes gràfics d'Ubuntu 8.10

Moltes i interessants novetats en aquesta nova versió, començant per la integració de Gnome 2.24, la darrera versió d’aquest entorn d’escriptori lliure, en la distro, malgrat que no hi ha hagut temps material per fer el mateix amb la darrera versió estable de la suite ofimàtica lliure OpenOffice, la 3.0 apareguda fa pocs dies.

Les connexions de xarxa 3G (que empren la xarxa de telefonia mòbil per accedir a Internet) són cada dia més populars entre els usuaris d’ordinadors portàtils, malgrat que els seus preus no les fan encara assequibles a qualsevol butxaca. Ubuntu 8.10 integra la connectivitat a xarxes 3G, per Bluetooth, WiFi, Ethernet o qualsevol altre dels estàndards actualment emprats en una sola interfície d’usuari que permet, a més, l’itinerància automàtica entre diferents tipus de connexió per aconseguir el tan anhelat always on (sempre connectat). A més, també s’han inclòs nombrosos drivers de dispositius com dongles USB o dispositius Bluetooth.

Una altra interessant novetat és la possibilitat d’instal·lar el sistema en una clau USB per posteriorment arrencar la màquina des d’ella, una tendència a la qual s’hi estan afegint moltes distribucions Linux, entre les quals s’hi compten Mandriva o Fedora. Això es pot realitzar d’una manera molt simple, des d’un programa inclòs en la distribució expressament per a això.

Un nou usuari ha estat inclòs en aquesta nova versió de la distribució, el guest o convidat. Es tracta d’un compte pensat per permetre accés a l’ordinador a aquelles persones que no siguin el seu usuari habitual. Posem per exemple que la nostra màquina funciona amb Ubuntu 8.10 i hi tenim donat d’alta un usuari amb el nostre nom, fons d’escriptori i preferències personalitzades. Si ens trobem en el cas que un amic ens sol·liciti poder connectar-se a Internet per consultar el seu correu electrònic, podríem tenir por que per error o deixadesa ens deixi algun arxiu propi en el nostre compte o bé que arribi fins i tot a eliminar alguna de les nostres preferències personalitzades. El compte guest neix, precisament, amb l’objectiu d’oferir un punt d’accés al sistema per a aquests usuaris ocasionals de manera que no alterin absolutament res.

L'entorn Gnome 2.24 permet la navegació en local emprant el paradigma de pestanyes en el navegador de fitxers

De fet, les dades guardades en aquest compte no són permanents, i no sobreviuran al tancament de la sessió, de manera que el compte guest sempre estarà a punt per ser usat per qualsevol persona.

En l’apartat de continguts digitals s’inclou accés a programes de televisió i ràdio de la prestigiosa BBC (la televisió pública britànica). Aquests continguts, accessibles a través dels reproductors de mitjans digitals inclosos a la distro, variaran depenent de la localització geogràfica de l’usuari, tot i que hi haurà continguts comuns a tothom.

Versió Server

En la versió per a màquines servidores s’hi ha millorat el suport per a virtualització en part gràcies al projecte JeOS llançat per la mateixa Canonical (empresa que coordina el desenvolupament d’Ubuntu i ofereix suport tècnic a clients corporatius i particulars). S’ha inclòs un assistent que facilita la creació de màquines virtuals d’una forma fàcil.

El mateix JeOS ha estat inclòs en la imatge de CD de la distro i ara es troba disponible com a opció en el moment de la instal·lació. A més, Ubuntu 8.10 pot córrer com a guest paravirtualitzat en hipervisors Xen.

S’ha afegit suport per al servidor d’aplicacions Apache Tomcat 6.0 i per a la versió lliure de Java OpenJDK, de manera que ara Ubuntu Server 8.10 es converteix en una opció que s’ha de tenir en compte a l’hora de crear i desplegar aplicacions Java en entorns de productivitat.

Altres novetats incloses en aquesta versió servidora són:

– ClamAV (programa d’antivirus) i SpamAssassin (anti-spammer) disponibles des dels repositoris en línia de la distro
– Millorat el suport de RAID per programari en dispositius SATA

Ambdues versions es troben ja a punt per a descàrrega lliure i gratuïta des del seu lloc web.

Més informació:

Article sobre la cinquena alpha d’Ubuntu publicat en aquest mateix rotatiu

Guillem Alsina