Publicada versió 2008.11 d’OpenSolaris

Compartir

La darrera versió de l’entorn d’escriptori Gnome, OpenOffice 3.0 i més suport per a maquinari són les seves principals novetats.


Guillem Alsina (guillem@imatica.org) – Nova versió del què juntament amb GNU/Linux i els diferents forks de BSD encapçalats per FreeBSD i els seus derivats, s’alcen com les tres grans branques de l’ecosistema Unix. OpenSolaris 2008.11 ha vist la llum just a temps per complir amb els terminis marcats.

Entre les principals novetats que presenta aquest sistema hi trobem la darrera versió de l’escriptori Gnome, la 2.24, en la qual s’hi compten com a novetats el programa de videoconferència Ekiga 3.0, el paquet de missatgeria instantània Empathy, els nous controls de pantalla que faciliten l’ús de diversos monitors, o les millores en els receptors de televisió.

L'escriptori d'OpenSolaris 2008.11

La suite ofimàtica OpenOffice 3.0 també s’inclou en el paquet d’OpenSolaris 2008.11, donant la possibilitat de treballar amb fitxers en el format Office 2007 de Microsoft, i editar documents en PDF. Per als entorns col·laboratius, a més, aquesta suite es pot complementar amb el programa de col·laboració en grup Gobby, que facilita el treball amb documents en diversos tipus de formats diferents des de diverses localitzacions simultàniament.

Per a diversos models de màquines s’ha afegit suport per entrar en mode de suspensió, guardant la informació a la memòria RAM. Això pot ser dut a terme mitjançant la pulsació d’una combinació de tecles o bé si estem treballant en un portàtil, amb tan sols baixar la tapa de la pantalla. Aquesta funcionalitat es troba de moment limitada a uns pocs models de portàtil de Toshiba (Tecra M8 i M9, i Satellite A205 entre d’altres), Lenovo o Dell, a més d’algunes màquines de la mateixa Sun.

Com a navegador web, aquesta nova versió d’OpenSolaris incorpora la tercera versió de Firefox, mentre que com a reproductor musical disposem de Songbird. El client de BitTorrent Transmision també ha estat inclòs.

Algunes d’aquestes aplicacions han de ser descarregades des del repositori de programari del sistema i instal·lades, un procés que es realitza de manera automàtica a través de l’eina de gestió de paquets inclosa amb OpenSolaris.

El nombre de targes de xarxa sense fils suportades augmenta en aquesta versió, al mateix temps que es facilita la connexió a una xarxa WiFi, una funcionalitat encarada als usuaris novells de portàtils.

La descàrrega d’OpenSolaris 2008.11 ja es pot realitzar lliure i gratuïtament des del seu lloc web, en format d’imatge ISO per a CD. Aquesta imatge consisteix en un Live CD que podem executar directament en un ordinador sense haver d’instal·lar, però amb un instal·lador gràfic que ens facilita aquesta tasca en cas de decidir-nos per una instal·lació a disc dur.

OpenSolaris és un sistema operatiu tipus Unix emanat d’un projecte col·laboratiu apadrinat per Sun Microsystems i nascut de l’alliberament del codi font del Unix propietari d’aquesta darrera companyia -Solaris, conegut anteriorment com SunOS-. La seva evolució li ha proporcionat entre altres coses la capacitat d’executar aplicacions natives de GNU/Linux sense haver de recompilar-les. És molt conegut en els cenacles tècnics i emprat àmpliament en grans companyies i ISP’s.

La versió tractada en el present article s’orienta principalment a l’escriptori de l’usuari final, però sense perdre gens ni mica de potència si l’hem d’emprar per a servidors web o altres tasques.

Guillem Alsina